Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Двери: Страначко „уређивање“ улица у Прћиловици

rss

11.04.2016. Инфо служба Двери Алексинац

Свуда су весници пролећа висибабе и роде, а доказ да у Прћиловицу стиже пролеће су и багери који сваке године наводно уређују блатњаве и руиниране улице.

Двери: Страначко „уређивање“ улица у Прћиловици

До сада је била пракса да то ради Савет МЗ, а од ове године први пут имамо и страначко багерисање које уједно најављује и предстојеће изборе.

Наиме, 8. и 9. априла су се у неким улицама у Прћиловици појавили страначки багери ангажовани на „равнању“ и „уређивању“ улица. И док су становници тих улица мислили да то ради Савет МЗ, данас сазнајемо да је то у ствари била приватно-странакча режија у циљу јефтиног сакупљања политичких поена. Конкретно од стране представника напредњака, господина Властимира Максимовића - Лалета, одборника у још активном сазиву Скупштине општине, господина Драгана Ивановића, члана СНС-а који је познат по занатској радњи која изводи грађевинске радове, као и од стране представника социјалиста, господина Славољуба Милошевића - Ђузе, такође одборника у актуелном скупштинском сазиву. И да ово њихово страначко претицање и возикање багером није трагично, било би у најмању руку смешно.

У том смислу, Српски Покрет Двери указује на следеће ствари:

Уређивање сеоских улица и некатегорисаних путева је искључива надлежност одговарајућих општинских структура које читав поступак мора да спроведу у складу са важећим законима, почев од Закона о јавним набавкама и са пуном транспарентошћу спровођења читавог процеса преко Савета МЗ. Извођење радова на сеоским путевима подразумева поступак и законску процедуру која тражи наручиоца посла, понуђаче, извођача и пратеће Уговоре из којх се јасно виде рокови и цена радова, уз поштовање и законских прописа о заштити животне средине и приватне својине. Такође, уколико физичко лице жели да спонзорише такве радове, онда мора да се поштују прописи о донацији, како би се испратио ток тог новца. У супротном, у оваквим случајевима се може поставити питање да ли неко можда преко оваквих поступака правда, или народски реченео пере паре преко својих приватних фирми које су ангажоване на неким другим радовима. Такође, физичко лице као грађанин не може да се појављује као контролни или надзорни орган.

Будући да су у овом случају прекршени сви ти важећи позитивни прописи, Српски Покрет Двери упозорава да ће од сада на даље подносити тужбе и пријаве надлежни органима против свих лица која у будуће у приватно-страначкој режији буду радила овакве ствари, а без поштовања горе споменутих законских прописа и одобрења надлежних општинских структура.

Такође, упозоравамо грађане да не наседају на ове јефтине предизборне трикове и куповину гласова од стране људи који за свој скоро дводеценијски одборнички мандат ништа нису урадили за Прћиловицу која се и даље дави у блату и прашини, сем што двадесет и кусур година преко партије себи обезбеђују апанаже, привилегије и функције. Неки од њих за 20 година у Скупштини општине немају ни један излазак за говорницу и једини рад је дизање руке онако како странка нареди. А уколико горе споменути желе да стварно ураде улице и буду ангажовани на томе, нека онда то утраде поштујући све прописе и стандарде таквих радова, уместо што смо од њиховог партијског замајавања добили још руинираније улице с већом количином блата.

И на крају истичемо да Повереништво Двери и месни одбор у Прћиловици нису против уређивања улица које су стварно у лошем стању. Међутим, сматрамо да је крајње време да се томе псриступи на један озбиљан начин, како би се, уколико већ није могуће асфалтирање, нашло неко трајније решење. И ми ћемо у том правцу предложити решења житељима Прћиловице. Кад Општина може да издвоји 350.000 евра за изградњу платоа испред Дома културе, мораће онда да издвоји одређена средства и да се становници неких насеља, као што је Прћиловица, не даве у блату и прашини. Такође, наредних дана ћемо испратити радове које најављује Свет МЗ и подржаћемо те радове ако нису само још једни од оних где након месец или два добијамо улице у још катастрофалнијем стању, а да при том не знамо ни колико коштају радови, ни ко их изводи. Овог пута ћемо инсистирати и на тој транспарентности и тражити од Савета МЗ да нам јавно да на увид Уговоре везане за те радове, а уколико Савет МЗ и општински органи не буду јавно изнели податке о томе, званично ћемо то затражити преко Повереника за информације од јавног значаја, господина Родољуба Шабића, како би се коначно стало на пут и тим и свакој другој врсти сумњивих послова у МЗ Прћиловица.


# општина Прћиловица избори Двери
@SPDveri @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима