Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Димић: Лош буџет који се усваја у "пет до 12"

rss

17.12.2014. извор: Радио Алексинац

Сазвана је 54. седница Општинског већа Општине Алексинац. На овој седници већници ће расправљати о само једној тачки и то о Амандманима на Предлог одлуке о буџету општине Алексинац за 2015. годину који би требало да се усвоји на седници Скупштине општине која је заказана за четвртак.

Димић: Лош буџет који се усваја у "пет до 12"

Предлагач амандмана је Одборничка група Демократске странке Србије која сматра предлагач буџета на појединим позицијама није водио рачуна о приоритетима, те да је за неке активности планирано много више новца него што је потребно, док су друге позиције потцењене.

- Имали смо премало времена да пишемо амандмане, па смо онако на прво читање видели оно што су, по мом мишљењу, највеће мане буџета и ту смо покушали да нешто исправимо. Буџет генерално није добар, али то ћемо видети тек следеће године – каже за Радио Алексинац предлагач амандмана и одборник ДСС-а у локалном парламенту Иван Димић.

Димић напомиње да је буџет склапан у „пет до 12“, а да је опозиција имала само дан и по за анализу и писање амандмана. Иако је, додаје, то премало времена за било какве озбиљније процене, одборници ДСС-а су пронашли начин за уштеду 41 милиона динара, који би делом могли бити преусмерени за помоћ пензионерима, трудницама, као и за плаћање јавног превоза угроженим групама.

- Све ово се предлагало годинама, а нико то не реализује. И ове владајуће странке су то својим предизборним програмима обећавале, а никако да то ураде вадећи се да је то много пара које они немају. Ми смо им поново показали, као и у прошлом буџету, да има пара које могу да се нађу. То је нешто на чему ми инсистирамо већ неколико година, али без резултата. Видећемо да ли ће сада владајућа већина усвојити наш амандман.

Први човек Демократске странке Србије наводи да су буџетом за 2015. годину планиране инвестиције које у време кризе нису неопходне а да је, с друге стране, премало новца одвојено за програме запошљавања.

- И ове године су предвиђена само три милиона динара за програме запошљавања у општини Алексинац, што је премало. Ми смо покушали да то мало поправимо па смо определили неких 10 милиона нових средстава за програме за запошљавање и кроз амандмане показали где то може да се уштеди и одвоји за ове програме.

Демократска странка Србије предлаже и да се део потенцијално уштеђених средстава утроши на реконструкцију улице Душана Тривунца, која је у великој мери оштећена након раскопавања и замене азбестних цеви. За те намене уместо предвиђених шест, што не би било довољно ни за крпљење ударних рупа, било би потрошено 20 милиона динара.

Већници ће сутра одлучивати да ли ће неки од ових, по мишљењу опозиције, конструктивних предлога прихватити или ће предлог буџета за 2015. годину пред одборнике Скупштине општине Алексинац послати у неизмењеном руху.

 


# Иван Димић буџет општина Радио Алексинац Душана Тривунца
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима