Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Далиборе, пробуди се

rss

17.08.2014. Редакција

Овим насловом описујемо досадашње активности посланика Радичевића, са позитивном намером.

Далиборе, пробуди се

Алексинац напокон има посланика у владајућој коалицији, или боље речено странци. Годинама је ове просторе у Републичком парламенту заступао Милован Радовановић, испред Српске радикалне странке. Међутим, његов утицај, од 2000. године није могао да буде значајан, јер ова странка није била у власти.

Након формирања актуелне владе и оставке функционера на посланичка места, упражњена места попунили су следећи на листи. Далибор Радичевић се релативно добро котирао на овој листи, тако да од 16. априла ове године Алексинац има представника у владајућој коалицији.

Зна се да посланик, пре свега, представља странку, јер је такав изборни закон. Посланик нема никаквих извршњих овлашћења, јер је скупштина законодавни орган, по принципу уставне поделе власти, каква је свуда у свету.

Међутим, посланик има изузетну моралну, као и политичку одговорност. Посланик може својом активношћу да допринесе раду парламента, да утиче на рад министарстава и јавних предузећа. Једна од значајних улога посланика јесте чланство у скупштинским одборима.

Шта кажу доступни извештаји о раду посланика Радичевића.

Члан је Посланичке групе Српска напредна странка. Заменик члана је у два скупштинска одбора:

Ово су веома значајни одбори, међутим, питање је колико заменик члана може бити активан у њиховом раду. Такође, скрећемо пажњу да је Далибор по занимању дипл. инжењер машинства, а не економиста, тако да не можемо очекивати утицајни рад у одбору за финансије.

Оно око чега се дигла бука претходних дана на републичком нивоу јесте активност посланика за говорницом. Прозивају се разни посланици, међу њима је најзвучније име Бранка Ружића, да нису имали никаквих активности на скупштинским заседањима и да се нису ни једном обратили колегама. Укупно 109 посланика није проговорило ни реч, а 86 посланика није учествовало у подношењу амандмана.

Име и презиме   Посланичка група   Број говора   Број реплика   Укупан број обраћања
ДАЛИБОР РАДИЧЕВИЋ   Српска напредна странка000

 

Кључна активност посланика јесте гласање за предлоге Закона. Посланик Радичевић је гласао за укупно 51 закон и сваки пут је гласао ЗА.

Између осталих, потврдио је сет медијских закона, Закон о приватизацији, стечају, Закон о раду, пореском поступку, Закон о БИА, о заштити потрошача, сет пореских закона, сет кривичних закона, као и Закон о финансијском споразуму са емиратима, чиме смо се задужили за милијарду долара.

Још један од начина на који народни посланик може да покаже свој ангажман јесте постављање посланичких питања. То је учинило 9 посланика (Зоран Живковић предњачи са 7 питања), али на листи нема посланика из Алексинца, што може бити разумљиво, јер ова питања постављају углавном представници опозиције.

Далибор, као народни посланик, учествује у раду страначких органа Српске напредне странке, тако да је и на тај начин може да буде активан. Недавно је, заједно са министром Гашићем и потпредседником странке Вучевићем присуствовао страначком скупу у Алексинцу.

Посланик Радичевић прима месечну надоканду од 100 хиљада динара, а поред тога ту су и путни трошкови, паушали и дневнице. Посебно су занимљиве дневнице и путни трокови које ће остварити у иностранству, јер је члан у 12 група пријатељстава (Бугарска, Аустралија, Аустрија, Грчка, Италија, Канада, Немачка, Русија, Сједињене Америчке Државе, Словенија, Швајцарска, Шведска).

За сада немамо информацију да ли ће посланик добити своју канцеларију у Алексинцу, али му се заинтересовани могу обратити путем контакт форме на сајту народне скупштине. Редакција је покушала да контактира посланика на овај начин, али нисмо успели да добијемо никакав одговор.

 

И на крају, нисмо желели овим текстом оговарамо посланика Радичевића, већ да упознамо јавност са информацијама које су нам биле дотупне, на сајту републичког парламента, организације Отворени паламент, антикорупцијским телима и слично. Надамо се да ће подаци које будемо износили у наредном периоду бити другачији, а пре свега се надамо да ће Далибор искористити утицај који му је на располагању и заједно са општинским функционерима, допринети некој Гринфилд инцестицији, јер "армија" незапослених у Алексинцу то и очекује од њега.


# СНС буџет посланик саобраћај Далибор Радичевић Милован Радовановић путни трошкови Закон о раду Зоран Живковић
@sns_aleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима