Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Борба против сиве економије (6)

rss

26.08.2014. Драган Радовић

Акција је почела:
ПОРЕСКА УПРАВА ПОСЛАЛА ЈЕ ИНСПЕКТОРЕ У ФИРМЕ КОЈЕ 100% РАДЕ ЛЕГАЛНО??!!
СТРАШНО! Опструкција, саботажа или ко зна шта?

 

Пуне три недеље прошло је од најављене велике борбе против сиве економије. На “улици” нема промена, из дана у дан највећи уништивач економије и даље се шири, као да иде ка коначној победи. Од 500 пореских инспектора на терену и даноноћним контролама свих привредника бар за сада нема ништа. Или се ништа не чује, нити једне вести нема у дневним новинама. Пореска управа Србије својски се труди да задржи неславно прво место као највећи кривац за огромне рупе у буџету. И велике критике упућене на рад најважније службе у држави не значе пуно. Чак ако их упути и Фискални савет.

 

Иван  Симич и Млађан Динкић

Целе претходне године на целу Пореске управе Србије био је велики порески експерт, осам пута најбољи у Словенији, г. Иван Симич. Раније стечено знање и искуство није му много помогло у Србији, постигнути резултати у 2013. говоре да је наплата била најгора у последњих осам година што су потврдили и чланови Фискалног савета. Резултат је могао да буде неупоредиво лошији да није било повећане наплате због уведене мере репрограмирања старих дугова (једина мера у корист привредника донета 01.12.2012.) коју су многи привредници искористили за умањење дуговања уз брисање камате. Г. Симичу није помогао ни експертски тим који је оформио на почетку 2013. године са циљем да побољша рад пореске службе.

Како нисам могао да утврдим критеријуме који су коришћени за одабир експертског тима упутио сам мејл г. Симичу са проценом какве ће резултате остварити уз додатни коментар о сваком изабраном стручњаку. Први члан тима г. Лабус, никада није био у материји пореза, г. Прокопијевић такође. Драгиња Ђурић, директор Интеса банке као и сваки банкар ограничена знања има о овој материји. Привредник г. Дракулић ретко када је имао времена за проучавање пореских закона. Једини чланови који су могли дати неки допринос били су Александер Грунауер из немачког ГИЗ-а и Милан Кнезевић, привредник, што је било премало.

Моја процена да ће резултати бити НИКАКВИ, као и тим, се и обистинила са већ поменутом најгором наплатом у последњих осам година. Како се са изнетим подацима од стране Фискалног савета није сложио, г. Симич је ушао у полемику после које је дао оставку. Дан уочи оставке НАЛЕД је великом реформатору доделио признање НАЈВЕЋИ РЕФОРАМТОР У СРБИЈИ У 2013. Зачуђујуће делује дато признање, НАЛЕД као да није био информисан колику је штету за само годину дана Иван Симич нанео буџету и пореском систему Србије.

 

Током целе претходне године упорно сам покушавао да докажем и дочарам многима у врху државе да Иван Симич, као и цела служба, не раде како треба. Десетине мејлова упутио сам Влади, Министарству финансија, министру г. Динкићу, Пореској управи, са коментарима и питањима – није било одговора. Највећи помак имао сам на конференцији за новинаре одржане августа 2013. године у Медија центру где је Иван Симич са комплетним руководством Пореске управе Србије преко два сата одговарао на питања привредника. У десетоминутном обраћању објаснио сам зашто једини у Србији сматрам да је пореска служба највећи кривац за празан буџет, да “дају ветар у леђа сивом тржишту”, контролишу само легалне фирме и пуштају да се домаћа роба продаје на црно. И тада сам понудио г. Симичу јединствен материјал БОРБА ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ – УТАЈЕ ПО БРАНШАМА где објашњавам начине утаје пореза у 22 бранше, као и начин врло једноставног сузбијања – није му требао такав материјал, није затражио.

Ипак је критика уродила плодом, био сам позван на састанак код г. Симича са представницима Аутобуског превоза путника, групацијом која је трпела огромне штете због сиве економије и нелојалне конкуренције. Добили смо задатак да урадимо анализу целе групације на бази предатих завршних рачуна и објављених података од стране АПР за 2012. Анализу смо урадили, резултати су били фрапантни: 50% легалних фирми од анализираних скоро 600 (цела бранша) је у сивој зони, утаја 80 милиона евра. Многи нису веровали да постоји фирма која има једног пријављеног радника, чињенично преко 30, десет аутобуса, приказан приход 20 милиона динара, чињенично остварен преко 200 милиона динара. Друга фирма има приход приказан 200 милиона, стварни приход око 600 милиона динара. Трећа фирма је имала више стотина радника уз остварени приход 50 милиона. Анализа је показала све фирме које “штрче” (стотинак). Пореска управа је решила да крене у контроле. Да би се лакше открили утајивачи, урадили смо блиц обуку инспектора, написали задатак контроле како би у веома кратком року (48х) открили махинације у контролисаној фирми.

Акција је почела:
ПОРЕСКА УПРАВА ПОСЛАЛА ЈЕ ИНСПЕКТОРЕ У ФИРМЕ КОЈЕ 100% РАДЕ ЛЕГАЛНО??!!
СТРАШНО! Опструкција, саботажа или ко зна шта?

Пре петнаестак дана АПР је објавио податке о предатим завршним рачунима за 2013. годину. Летимично сам погледао спорне фирме из анализе урађене 2012, примећујем да су појачали нелегалне активности. Тренутно радимо нову анализу, верујемо да ће утаја у овој бранши бити већа од претходне године, можда и 100 милиона евра.
О свим резултатима прве анализе била су упозната разна министарства. И тражени су пријеми у Мин. финансија, Мин. саобраћаја, Мин. привреде …. Министри, државни секретари, саветници и сви остали вероватно су били презаузети, чак ми нико и никада није одговорио на мејл.

ЗАЧУЂУЈУЋИ ГЛАС ТИШИНЕ….

И сада је тишина. Министарство финансија И Пореска управа настављају по старом када не реагују на премијерову наредбу: “БОРБА ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ је прва мера!”
Бахатост Министарства финансија осетио је један тим стручњака који су чинили један професор доктор са универзитета и четири магистра. Тим је био позван на састанак како би изнео читав низ предлога за решавање више проблема, на првом месту сузбијање сиве економије. Министров саветник, голобради експерт са читавих 27 година старости (слободна процена, можда и 28 ) је већ после 20 минута журио на следећи састанак. Морао је, два пута био је прекидан позивом од стране државног секретара, чекали су га.

А тим за сиву економију, добио је додатно време од 15 дана, спремиће се још боље како би засенили саветника. Можда ће на следећем састанку бити присутан и државни секретар, иако има само 29 година одише знањем и искуством. Тиму би такав разговор био изузетно значајан, ако буду представили добро програм постоји шанса да стигну и до министра финансија, додуше крајем 2016. године.

Никада није касно. Најважније да борба против сиве економије потраје!

 

 

За www.koreni.rs

Драган РАДОВИЋ

Објављено: 3. Јун 2014.

Лични став

 

 

Пријаве за неиздавање фискалних рачуна 
011-3619 900

Аутоматска телефонска секретарица за пријаву неиздавања фискалних рачуна 
011-3620 932


# саобраћај Млађан Динкић Драган Радовић Иван Симич Пореска Управа налед
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима