Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинац међу најсиромашнијим општинама

rss

20.11.2013. РТС, општина, Радио Алексинац

Општина Алексинац пре пет година из круга слабо развијених, прешла је међу најсиромашније у Србији. Стопа незапослености ове године достигла је рекордних 57 одсто.

Алексинац међу најсиромашнијим општинама

Од 52.000 становника Алексинца, незапослено је око 8.200. Алексинанчини кажу да им је стандард низак и да веома тешко долазе до посла.

"Алексинац је некад би велики гигант са 12 јаких предузећа, онда замислите колико је људи остало без посла", каже једна суграђанка.

Грађани додају да се живи од донација, од пензија, од гастербајтера који често долазе и од пољопривреде.

Велики привредни системи Фахоп, Црепана Морава и ПИК Алексинац имали су неуспешне приватизације. Са 800 запослених добро ради бивша конфекција коју је купио немачки "Грамер".

Посла има и у неколико мањих и средњих предузећа. Фабрика за производњу водоводне опреме "Комак М" запошљава 72 радника. У републике бивше Југославије извозе око 60 одсто производа.

"Све ове фирме које су престале са радом, аутоматски су престале и да обучавају раднике и да стварају неки кадар. Тако да смо ми пронуђени да све раднике које запослимо, уједно и обучимо", каже Миодраг Стошић, власник "Комак М".

Министар задужен за неразвијене средине Сулејман Угљанин током посете Алексинцу рекао је да држава може помоћи оваквим Општинама пре свега у изради пројектне документације за иностарне и Владине фондове. Угљанин предлаже развој инфраструктуре, корисне за развој привреде.

"Ми ћемо да финансирамо и пројектну документацију и изградњу путева, ствараћемо те путне комуникације тамо где ће се људи најбрже запошљавати", каже министар Угљанин.

Алексинац је по површини 4. највећа општина у Србији. Налази се на Коридору 10 чији потенцијал се недовољно користи и од Ниша је удаљен 30 километара.

 

Коментара: 6


# ПИК Алексинац Алексинац општина Комак М Миодраг Стошић
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Ivek 20.11.2013.
  Radi preciznosti.PIK nikada nije privatizovan, već je zbog nemogućnosti privatizacije otišao u stečaj, a Gramer radi u prostoru u kojem je radila konvekcija.Gramer nema nikakve veze sa konfekcijom jer je ista otišla u stečaj daleko pre dolaska Gramera.Prostorije je Gramer kupio od trećeg lica.

 • (+0) (-0)

  Swaner 20.11.2013.
  Алексинац је по површини 4. највећа општина у Србији. Налази се на Коридору 10 чији потенцијал се недовољно користи и од Ниша је удаљен 30 километара.
  Само још да имамо способну власт која зна да искористи те погодности и све би било супер.

 • (+0) (-0)

  Komentator 21.11.2013.
  Са површином од 707km2, Алексинац се налази иза 15 градова и 19 општина, дакле на 35. месту. Једино ако аутор живи у некој другој Србији где је Алексинац 4. по површини

 • (+0) (-0)

  OSTOJIĆ VUKAN 21.11.2013.
  ALEKSINAC www.vukanoveknjige.site11.com
  tekst ako neko vidi pas lutalice neka pozove 0645477106

 • (+0) (-0)

  amerikanac 21.11.2013.
  sreca nasa da imamo ovako dobro rukovodstvo inace bi propali kao beograd ....

 • (+0) (-0)

  Swaner 22.11.2013.
  Клевећу.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима