Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинац бира, каква је пунуда?

rss

17.04.2016. А.Г.

Сагледали смо "понуду" странка грађанима општине Алексинац

Алексинац бира, каква је пунуда?

Избори за Народну скупштину

Републичка изборна комисија утврдила је 20 листи странака, коалиција и мањинских листи.

Од ових листи свега 6 има имена из Алексица, а укупно 8 кандидата.

Листа која је прва поднела кандидатуру је листа под називом "АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА ПОБЕЂУЈЕ". На овој листи под редним бројем 128 налази се досадашњи посланик Далибор Радичевић (1976. дипломирани инжењер машинства). По прогнозама, уколико СНС освоји власт и дође до померања посланичке листе (кандидати са високих места иду у министарства), поново ћемо имати представника са ове листе у Скупштини Србије.

Следећа листа на којој се појавило неко име из Алексинца, јесте листа под бројем 3 - ИВИЦА ДАЧИЋ – „Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма“, где се на 188. месту налази Чедомир Ракић (1982. економиста). Прогнозе да овај млади политичар буде заиста и представник у парламенту нису баш добре.

На листи предатој под редним бројем 5 - ДВЕРИ – ДЕМОКРAТСКА СТРАНКА СРБИЈЕ – САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ – БОШКО ОБРАДОВИЋ, на 66. месту назалзи се Иван Димић (1969. инжењер електротехнике). Ово је доста високо место за бившег председика општине на овој листи, али видећемо шта ће показати изборни резултат.

Листа која нас је посебноизненадила је листа под бројем 7 - БОРИС ТАДИЋ, ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – САВЕЗ ЗА БОЉУ СРБИЈУ – Либерално демократска партија, Лига социјалдемократа Војводине, Социјалдемократска странка. Наиме, на овој листи се налазе имена троје Алексинчана. На месту 94 је Славољуб Благојевић (1953 дипломирани инжењер машинства), иначе кандидат за председика општине. Следи Нина Ранђеловић (1969 професор разредне наставе) на 108. месту и Никола Миленковић (1984 дипл. индустријски менаџер) на, не тако обећавајућем 203. месту.

Редни број 11 на листи РИК-а је заузела Група грађана ЗА ПРЕПОРОД СРБИЈЕ – ПРОФ. ДР СЛОБОДАН КОМАЗЕЦ, а на овој листи се на 125. позицији налази Радослав Стошић (1963 самостални занатлија).

Листа која је имала доста проблема са Републичком изборном комисијом, због чега је носилац морао и име да промени је регистрована под бројем 15, са коначним називом - Борко Стефановић – Србија за све нас. На 44. месту налази се Марко Јовановић (1977 доктор медицине).

Уколико би смо ова имена сложили по редним бројевима, добијамо овакву листу:

44. Марко Јовановић 1977 доктор медицине
66. Иван Димић 1969 инжењер електротехнике
94. Славољуб Благојевић 1953 дипломирани инжењер машинства
108. Нина Ранђеловић 1969 професор разредне наставе
125. Радослав Стошић 1963 самостални занатлија
128. Далибор Радичевић 1976 дипломирани инжењер машинства
188. Чедомир Ракић 1982 економиста
203. Никола Миленковић 1984 дипл. индустријски менаџер

Наравно, проходност кандидата зависи од броја мандата који нека листа освоји. Са друге стране, не верујемо да ће неки већи број грађана гласати на основу оваквог прегледа, већ на основу свог убеђења, али смо желели да сагледамо и овај аспект политичке понуде. Поређења ради, можете погледати и сличан чланак уочи претходних избора: https://www.aleksinac.net/vesti/politika/kandidati-za-poslanike-iz-aleksinca.html

Избори за Скупштину општине Алексинац

Када су избори за локални парламент у питању, онда не можемо правити овакве пресеке. Листе је поднело 8 странака и коалиција, у следећем редоследу:

1. Александар Вучић - Србија побеђује
2. Јединствена Србија - Драган Марковић - Палма
3. Социјалистичка Партија Србије (СПС) - Ивица Дачић
4. Народни покрет - Грујица Вељковић
5. Одговорно за Алексинац - Иван Димић
6. Др Војислав Шешељ - Српска Радикална Странка
7. Савез за бољи Алексинац - Проф. Славољуб Благојевић - Блашко
8. Странка Руса Србије

Грађани су у претходном периоду имали прилику да се упознају са именима на овим листама, њиховим програмима и објавама.

Портал Алексиначке вести је редовно преносио саопштења која су стизала у редакцију, а то ћемо наставити да радимо и у наредном периоду и покушати да странке и листе равноправно и равномерно презентујемо.

 


# Иван Димић Чедомир Ракић Александар Вучић Војислав Шешељ Ивица Дачић избори Борис Тадић Далибор Радичевић Грујица Вељковић Чедомир Јовановић РИК Славољуб Благојевић Бошко Обрадовић Марко Јовановић др Санда Рашковић Ивић Јединствена Србија Драган Марковић Палма Одговорно за Алексинац ОИК Странка Руса Србије Нина Ранђеловић Радослав Стошић Никола Миленковић
@avucic @MarkoodMorave @JS_domacinski @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима