Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinac bira, kakva je punuda?

rss

17.04.2016. A.G.

Sagledali smo "ponudu" stranka građanima opštine Aleksinac

Aleksinac bira, kakva je punuda?

Izbori za Narodnu skupštinu

Republička izborna komisija utvrdila je 20 listi stranaka, koalicija i manjinskih listi.

Od ovih listi svega 6 ima imena iz Aleksica, a ukupno 8 kandidata.

Lista koja je prva podnela kandidaturu je lista pod nazivom "ALEKSANDAR VUČIĆ – SRBIJA POBEĐUJE". Na ovoj listi pod rednim brojem 128 nalazi se dosadašnji poslanik Dalibor Radičević (1976. diplomirani inženjer mašinstva). Po prognozama, ukoliko SNS osvoji vlast i dođe do pomeranja poslaničke liste (kandidati sa visokih mesta idu u ministarstva), ponovo ćemo imati predstavnika sa ove liste u Skupštini Srbije.

Sledeća lista na kojoj se pojavilo neko ime iz Aleksinca, jeste lista pod brojem 3 - IVICA DAČIĆ – „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“, gde se na 188. mestu nalazi Čedomir Rakić (1982. ekonomista). Prognoze da ovaj mladi političar bude zaista i predstavnik u parlamentu nisu baš dobre.

Na listi predatoj pod rednim brojem 5 - DVERI – DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE – SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ – BOŠKO OBRADOVIĆ, na 66. mestu nazalzi se Ivan Dimić (1969. inženjer elektrotehnike). Ovo je dosta visoko mesto za bivšeg predsedika opštine na ovoj listi, ali videćemo šta će pokazati izborni rezultat.

Lista koja nas je posebnoiznenadila je lista pod brojem 7 - BORIS TADIĆ, ČEDOMIR JOVANOVIĆ – SAVEZ ZA BOLjU SRBIJU – Liberalno demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska stranka. Naime, na ovoj listi se nalaze imena troje Aleksinčana. Na mestu 94 je Slavoljub Blagojević (1953 diplomirani inženjer mašinstva), inače kandidat za predsedika opštine. Sledi Nina Ranđelović (1969 profesor razredne nastave) na 108. mestu i Nikola Milenković (1984 dipl. industrijski menadžer) na, ne tako obećavajućem 203. mestu.

Redni broj 11 na listi RIK-a je zauzela Grupa građana ZA PREPOROD SRBIJE – PROF. DR SLOBODAN KOMAZEC, a na ovoj listi se na 125. poziciji nalazi Radoslav Stošić (1963 samostalni zanatlija).

Lista koja je imala dosta problema sa Republičkom izbornom komisijom, zbog čega je nosilac morao i ime da promeni je registrovana pod brojem 15, sa konačnim nazivom - Borko Stefanović – Srbija za sve nas. Na 44. mestu nalazi se Marko Jovanović (1977 doktor medicine).

Ukoliko bi smo ova imena složili po rednim brojevima, dobijamo ovakvu listu:

44. Marko Jovanović 1977 doktor medicine
66. Ivan Dimić 1969 inženjer elektrotehnike
94. Slavoljub Blagojević 1953 diplomirani inženjer mašinstva
108. Nina Ranđelović 1969 profesor razredne nastave
125. Radoslav Stošić 1963 samostalni zanatlija
128. Dalibor Radičević 1976 diplomirani inženjer mašinstva
188. Čedomir Rakić 1982 ekonomista
203. Nikola Milenković 1984 dipl. industrijski menadžer

Naravno, prohodnost kandidata zavisi od broja mandata koji neka lista osvoji. Sa druge strane, ne verujemo da će neki veći broj građana glasati na osnovu ovakvog pregleda, već na osnovu svog ubeđenja, ali smo želeli da sagledamo i ovaj aspekt političke ponude. Poređenja radi, možete pogledati i sličan članak uoči prethodnih izbora: https://www.aleksinac.net/vesti/politika/kandidati-za-poslanike-iz-aleksinca.html

Izbori za Skupštinu opštine Aleksinac

Kada su izbori za lokalni parlament u pitanju, onda ne možemo praviti ovakve preseke. Liste je podnelo 8 stranaka i koalicija, u sledećem redosledu:

1. Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje
2. Jedinstvena Srbija - Dragan Marković - Palma
3. Socijalistička Partija Srbije (SPS) - Ivica Dačić
4. Narodni pokret - Grujica Veljković
5. Odgovorno za Aleksinac - Ivan Dimić
6. Dr Vojislav Šešelj - Srpska Radikalna Stranka
7. Savez za bolji Aleksinac - Prof. Slavoljub Blagojević - Blaško
8. Stranka Rusa Srbije

Građani su u prethodnom periodu imali priliku da se upoznaju sa imenima na ovim listama, njihovim programima i objavama.

Portal Aleksinačke vesti je redovno prenosio saopštenja koja su stizala u redakciju, a to ćemo nastaviti da radimo i u narednom periodu i pokušati da stranke i liste ravnopravno i ravnomerno prezentujemo.

 


# Ivan Dimić Čedomir Rakić Aleksandar Vučić Vojislav Šešelj Ivica Dačić izbori Boris Tadić Dalibor Radičević Grujica Veljković Čedomir Jovanović RIK Slavoljub Blagojević Boško Obradović Marko Jovanović dr Sanda Rašković Ivić Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma Odgovorno za Aleksinac OIK Stranka Rusa Srbije Nina Ranđelović Radoslav Stošić Nikola Milenković
@avucic @MarkoodMorave @JS_domacinski @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima