Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Годишњица НАТО бомбардовања: 18 година памтимо

rss

04.04.2017. ОО ПС Алексинац

Прошло је 18 година од злочиначког бомбардовања наше земље, али неке ране никад не зацеле. Изгубљени људски животи, разорени градови, страх, туга... то се не заборавља.

Годишњица НАТО бомбардовања: 18 година памтимо

Терористичка организација Нато пакт, је овом агресијом прекршила Повељу УН, грубо прекршила одредбе завршног акта из Хелсинкија, опште прихваћене норме међународног права и резолуцију Савета безбедности УН везану за решавање косовске кризе. Рекли су да смо криви, али за оно што су рекли да смо криви не постоји кривица. Криви смо што волимо своју земљу више од себе.

Данас је пунолетство, пунолетство криминалаца званог Нато алијанса, који је први пут бомбардовао наш град 26. 3. 1999. око 20 часова, но на нашу срећу милосрдни анђео је промашио цивилни циљ.

Друго бомбардовање нас је задесило 5. 4. 1999. у 21:35, када је пало најмање 7 пројектила, са радио активним супстанцама, на најгушће насељени део града и Дом здравља који је био јасно обележен заставом Црвеног крста и требао је да буде заштићен јер пружа здравствене услуге нашим грађанима. У тој ноћи страве животе је изгубило 11 наших суграђана: Војислав и Радојка Јовановић, Јован и Софија Радојичић, Гвозден и Драгица Миливојевић, Драгомир, Љубица и Снежана Миладиновић, Богомир Арсић и Велимир Станковић.

Треће бомбардовање 28. 5. 1999. 40-так минута после поноћи када је 8 разорних пројектила погодило индустријску зону нашег града и усмртило три особе у Новом насељу: Предрага Недељковића, Душанку Савић и Бранка Митровића.

У Грделичкој клисури 12. 4. 1999 ракетиран је воз у коме је смрт нашло четворо алексинчана: Светомир Петковић, Видосав, Дивна и њихов петогодишњи син Бранимир Станијановић.

Данак у крви платили су и наши алексинчани у борби против шиптарских терориста на К и М где је погинуло три војника Бојан Цветановић,Небојша Стефановић и Александар Миленковић, два полицајца Мирослав Митић и Зоран Ранђеловић тадашњи начелник ОУП Алексинац.

Споменик у центру града говори о томе да те људе који су херојски дали своје животе за слободу и част наше земље,никад не смемо заборавити, али дужни смо да деци кажемо праву истину и пренесемо им љубав према својој земљи.

Србија никад неће чинити другима,оно што су Нато зликовци учинили њој за 78 данa и ноћи бомбардовања, јер је Србија била и биће на хуманијој страни Света.

4. 4. 2017.


# Дом здравља Покрет Социјалиста НАТО Бојан Цветановић Небојша Стефановић нато бомбардовање Александар Миленковић
@poksocijalista @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима