Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Одржана трибина - презентација Закона о знаковном језику

rss

14.04.2016. Небојша Марковић

У Алексинцу је одржана трибина - презентација Закона о знаковном језику у организацији СГН Србије и ОО глувих и наглувих Алексинац

Одржана трибина - презентација Закона о знаковном језику

Савез глувих и наглувих Србије је покренуо иницијативу презентације Закона о употреби знаковног језика за глува лица за локалне самоуправе и јавне установе, као јавне сервисе грађана. Овај Закон је усвојен у Скупштини Републике Србије 28. априла 2015. године.

Основни проблем је у томе што велики број јавних служби и особља у тим службама нису упознати са усвојеним Законом о употреби знаковног језика и начину пружања услуга глувим лицима. Не познају комуникацију са глувим и наглувим лицима, а и не знају на који начин да глувим лицима омогуће нормалну комуникацију приликом реализације њихових потреба. Упознавање садржаја закона од стране служби локалних самоуправа, које ће према овом закону морати да обезбеде потпуно равноправни третман глувих лица са чујућим лицима и да им обезбеде тумача за з наковни језик.

Трибина – презентација Закона о употреби знаковног језика одржана је јуче 13. априла 2016. године у Сали политичких странака у Алексинцу од 14,00 часова до 16,00 часова.

Уводничари на овој трибини – радионици, поред председнице Савеза глувих и наглувих Србије, Сузане Маслаћ Матовић (глуво лице), били су, аутори Закона из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, Јелена Котевић и Тања Пријић. Трибини су присуствовала и глува лица, чланови ОО Глувих и наглувих Алексинац са тумачем за знаковни језик и на истој је подељена брошура Закона. Трибина се преводила на знаковни језик.

Захваљујемо и свим представницима јавних установа које су се одазвале позиву: Општини Алексинац, Центру за социјалну заштиту, Служби за запошљавање, Дому здравља, Полицијској станици Алексинац, Центру за културу и уметност,

СЕКРЕТАР ООГН АЛЕКСИНАЦ
Небојша Марковић


# трибина глувонеми Небојша Марковић ОО глувих и наглувих знаковни језик
@markonial @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима