Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Održana tribina - prezentacija Zakona o znakovnom jeziku

rss

14.04.2016. Nebojša Marković

U Aleksincu je održana tribina - prezentacija Zakona o znakovnom jeziku u organizaciji SGN Srbije i OO gluvih i nagluvih Aleksinac

Održana tribina - prezentacija Zakona o znakovnom jeziku

Savez gluvih i nagluvih Srbije je pokrenuo inicijativu prezentacije Zakona o upotrebi znakovnog jezika za gluva lica za lokalne samouprave i javne ustanove, kao javne servise građana. Ovaj Zakon je usvojen u Skupštini Republike Srbije 28. aprila 2015. godine.

Osnovni problem je u tome što veliki broj javnih službi i osoblja u tim službama nisu upoznati sa usvojenim Zakonom o upotrebi znakovnog jezika i načinu pružanja usluga gluvim licima. Ne poznaju komunikaciju sa gluvim i nagluvim licima, a i ne znaju na koji način da gluvim licima omoguće normalnu komunikaciju prilikom realizacije njihovih potreba. Upoznavanje sadržaja zakona od strane službi lokalnih samouprava, koje će prema ovom zakonu morati da obezbede potpuno ravnopravni tretman gluvih lica sa čujućim licima i da im obezbede tumača za z nakovni jezik.

Tribina – prezentacija Zakona o upotrebi znakovnog jezika održana je juče 13. aprila 2016. godine u Sali političkih stranaka u Aleksincu od 14,00 časova do 16,00 časova.

Uvodničari na ovoj tribini – radionici, pored predsednice Saveza gluvih i nagluvih Srbije, Suzane Maslać Matović (gluvo lice), bili su, autori Zakona iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, Jelena Kotević i Tanja Prijić. Tribini su prisustvovala i gluva lica, članovi OO Gluvih i nagluvih Aleksinac sa tumačem za znakovni jezik i na istoj je podeljena brošura Zakona. Tribina se prevodila na znakovni jezik.

Zahvaljujemo i svim predstavnicima javnih ustanova koje su se odazvale pozivu: Opštini Aleksinac, Centru za socijalnu zaštitu, Službi za zapošljavanje, Domu zdravlja, Policijskoj stanici Aleksinac, Centru za kulturu i umetnost,

SEKRETAR OOGN ALEKSINAC
Nebojša Marković


# tribina gluvonemi Nebojša Marković OO gluvih i nagluvih znakovni jezik
@markonial @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima