Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Обележено 210 година од Делиградског боја

rss

04.09.2016.

Јубиларна 210. годишњица "Боја на Делиграду" обележена је данас се у порти цркве Светих архангела Михаила и Гаврила у Делиграду.

Фото Општина Алексинац

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз техничку помоћ Општине Алексинац, било је организатор државне церемоније уз пуне војне почасти, док се за уметнички програм под називом „Тако се градила слобода“ побринуо покрет „Перо“ из Београда.

Државној церемонији, између осталих, присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александр Вулин, као и командант копнене војске генерал Милисав Симовић.

Бој на Делиграду вођен је 4. септембра 1806. године, када су српски устаници однели велику победу над Турцима у Првом српском устанку.

Делиград, место на десној обали Јужне Мораве, близу Алексинца, ушао је у историју по чувеној одбрани утврђених редута. Устаници су утврдили систем шанчева од неколико километара – положаја који су затварали правац Ниш − Београд. Ове положаје је држало неколико хиљада српских устаника. Средином 1806. године Отоманско царство кренуло је у велику офанизиву против устаничке војске.

Под командом Ибрахим-паше, око 6.000 Турака је 16. јуна 1806. избило пред делиградске бедеме које је бранило око 5.000 устаника под командом Петра Добрњца. Борбе су вођене неколико недеља, посада се херојски бранила. Пошто је победио Турке код Мишара, Карађорђе је брзо пребацио снаге на фронт код Делиграда, упутио одред војске под командом Станоја Главаша у позадину и 4. септембра разбио отоманске снаге, одбацивши их ка Нишу.


# Александар Вулин Делиград српско-турски ратови Делиградска битка
@VulinAleksandar @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима