Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obeleženo 210 godina od Deligradskog boja

rss

04.09.2016.

Jubilarna 210. godišnjica "Boja na Deligradu" obeležena je danas se u porti crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Deligradu.

Foto Opština Aleksinac

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz tehničku pomoć Opštine Aleksinac, bilo je organizator državne ceremonije uz pune vojne počasti, dok se za umetnički program pod nazivom „Tako se gradila sloboda“ pobrinuo pokret „Pero“ iz Beograda.

Državnoj ceremoniji, između ostalih, prisustvovali su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandr Vulin, kao i komandant kopnene vojske general Milisav Simović.

Boj na Deligradu vođen je 4. septembra 1806. godine, kada su srpski ustanici odneli veliku pobedu nad Turcima u Prvom srpskom ustanku.

Deligrad, mesto na desnoj obali Južne Morave, blizu Aleksinca, ušao je u istoriju po čuvenoj odbrani utvrđenih reduta. Ustanici su utvrdili sistem šančeva od nekoliko kilometara – položaja koji su zatvarali pravac Niš − Beograd. Ove položaje je držalo nekoliko hiljada srpskih ustanika. Sredinom 1806. godine Otomansko carstvo krenulo je u veliku ofanizivu protiv ustaničke vojske.

Pod komandom Ibrahim-paše, oko 6.000 Turaka je 16. juna 1806. izbilo pred deligradske bedeme koje je branilo oko 5.000 ustanika pod komandom Petra Dobrnjca. Borbe su vođene nekoliko nedelja, posada se herojski branila. Pošto je pobedio Turke kod Mišara, Karađorđe je brzo prebacio snage na front kod Deligrada, uputio odred vojske pod komandom Stanoja Glavaša u pozadinu i 4. septembra razbio otomanske snage, odbacivši ih ka Nišu.

Komentara: 1


# Aleksandar Vulin Deligrad srpsko-turski ratovi Deligradska bitka
@VulinAleksandar @ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+10) (-2)

    Goran 10.09.2016.
    Lepo je to, samopromocija lokalnih poliičara. A gde vam je mladost. Gde su deca? Gde su nastavnici istorije sa časom o Deligradskom boju? Ne bre, vama je Zorannah najveći domet, a sutra će vam ta ista deca reći: -Ma nemoj da smaraš više sa tim turcma, ako mi treba istorija gledaću Sulejmana na TV-u.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima