Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Обележена 24. годишњица бомбардовања Алексинца

rss

06.04.2023. Општина Алексинац

Комеморативним скупом и полагањем венаца на споменик жртвама НАТО агресије, данас је обележена 24. годишњица бомбардовања Алексинца.

Обележена 24. годишњица бомбардовања Алексинца

Програм обележавања Дана сећања на невине жртве Алексинца у НАТО агресији 1999. године  почео је поменом жртвама који је служило свештвенство храма Св. Николе, након чега је уследила церемонија полагања венаца.  

 Венце су најпре положили потомци и сродници страдалих, затим делегација Општине Алексинац на челу са председником општине Далибором Радичевићем и представници Уније бораца.

   Алексинац је један од градова који је доживео велика разарања и страдања. На то је, током обраћања, подсетио председник општине Далибор Радичевић. "Тог 5. априла 1999. године један миран градић претрпео је страдања од, како га зову "милосрдног анђела". Злочиначком агресијом нападнута је наша земља, а Алексинац је претрпео једно велико страдање. Све су то невине жртве које ће бити урезане у историју Алексинца као симбол страдања једног народа и једног града. На нама је да те жртве никада не заборавимо и да млађим нараштајима пренесемо шта се десило тог 5. априла и како су наши суграђани страдали. Њима нека је вечна слава, а ми ћемо пробати да опростимо ако икада можемо", навео је Радичевић. 

Од последица ваздушних напада у Алексинцу је погинуло 14 недужних цивила, а преко 50 је повређено. Уништено је на десетине породичних кућа и преко стотину станова, срушени су Дом здравља, Хитна помоћ, аутобуска станица, десетине великих привредних и угоститељско-туристичких објеката, разорена је градска инфраструктура.

Обележавање 24. годишњице бомбардовања Алексинца организовао је општински Одбор за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја, а завршено је уметничким програмом који је припремио Центар за културу и уметност Алексинац.


# Далибор Радичевић дан сећања нато бомбардовање годишњица бомбардовања Алексинца Унија бораца
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима