Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obeležena 24. godišnjica bombardovanja Aleksinca

rss

06.04.2023. Opština Aleksinac

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca na spomenik žrtvama NATO agresije, danas je obeležena 24. godišnjica bombardovanja Aleksinca.

Obeležena 24. godišnjica bombardovanja Aleksinca

Program obeležavanja Dana sećanja na nevine žrtve Aleksinca u NATO agresiji 1999. godine  počeo je pomenom žrtvama koji je služilo sveštvenstvo hrama Sv. Nikole, nakon čega je usledila ceremonija polaganja venaca.  

 Vence su najpre položili potomci i srodnici stradalih, zatim delegacija Opštine Aleksinac na čelu sa predsednikom opštine Daliborom Radičevićem i predstavnici Unije boraca.

   Aleksinac je jedan od gradova koji je doživeo velika razaranja i stradanja. Na to je, tokom obraćanja, podsetio predsednik opštine Dalibor Radičević. "Tog 5. aprila 1999. godine jedan miran gradić pretrpeo je stradanja od, kako ga zovu "milosrdnog anđela". Zločinačkom agresijom napadnuta je naša zemlja, a Aleksinac je pretrpeo jedno veliko stradanje. Sve su to nevine žrtve koje će biti urezane u istoriju Aleksinca kao simbol stradanja jednog naroda i jednog grada. Na nama je da te žrtve nikada ne zaboravimo i da mlađim naraštajima prenesemo šta se desilo tog 5. aprila i kako su naši sugrađani stradali. Njima neka je večna slava, a mi ćemo probati da oprostimo ako ikada možemo", naveo je Radičević. 

Od posledica vazdušnih napada u Aleksincu je poginulo 14 nedužnih civila, a preko 50 je povređeno. Uništeno je na desetine porodičnih kuća i preko stotinu stanova, srušeni su Dom zdravlja, Hitna pomoć, autobuska stanica, desetine velikih privrednih i ugostiteljsko-turističkih objekata, razorena je gradska infrastruktura.

Obeležavanje 24. godišnjice bombardovanja Aleksinca organizovao je opštinski Odbor za obeležavanje praznika, istorijskih događaja, godišnjica i jubileja, a završeno je umetničkim programom koji je pripremio Centar za kulturu i umetnost Aleksinac.


# Dalibor Radičević dan sećanja nato bombardovanje godišnjica bombardovanja Aleksinca Unija boraca
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima