Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нови центар за одвикавање од дроге

rss

16.12.2010. РТС

Шести духовно рехабилитациони центар за хероинске зависнике СПЦ, отворен је при цркви светог Нестора у Витковцу, код Алексинца. То је прва установа те врсте на југу Србије.

У Витковцу код Алексинца при цркви светог Нестора отворен је шести духовно рехабилитациони центар за хероинске зависнике Српске православне цркве.

Иако места има за 35 људи, за сада је тамо смештено осам младића, углавном из Београда и Војводине, који су се до сада опорављали у духовним центрима широм Србије.

Иако су им животне приче различите, жеља да се излече од наркоманије спојила их је у велику породицу.

Матија из Београда је са 26 месеци проведених у заједници најстарији међу корисницима центра. Зато осталима помаже да на време заврше све личне и кућне обавезе.

У кухињи је ове недеље Александар из Новог Сада, који је дрогу пробао са 12 година. Пошто се од болести зависности у духовној заједници опороваља већ две године, није му, каже, тешко да за ручак умеси хлеб, скува посно јело и направи штрудлу.

Пошто им је економија још увек мала, младићи храну добијају од других духовних центара у којима борави стотину некадашњих зависника. Да би селу били од користи, решили су да поправе зграду месне канцеларије, и помогну старачким домаћинствима.

Како би трогодишња терапија у духовној заједници била ефикаснија, са штићеницима у Витковцу, убудуће ће радити и психијатри болнице у Горњој Топоници.

Уколико ЕПС испуни обећање и појача напон струје, младићи из духовних центра са севера земље преселиће се у околину Алексинца, како би своја места уступили бившим наркоманима са југа Србије.

Коментара: 0


# црква Витковац дрога наркоманија СПЦ Југослав Ћурчић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима