Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Novi centar za odvikavanje od droge

rss

16.12.2010. RTS

Šesti duhovno rehabilitacioni centar za heroinske zavisnike SPC, otvoren je pri crkvi svetog Nestora u Vitkovcu, kod Aleksinca. To je prva ustanova te vrste na jugu Srbije.

U Vitkovcu kod Aleksinca pri crkvi svetog Nestora otvoren je šesti duhovno rehabilitacioni centar za heroinske zavisnike Srpske pravoslavne crkve.

Iako mesta ima za 35 ljudi, za sada je tamo smešteno osam mladića, uglavnom iz Beograda i Vojvodine, koji su se do sada oporavljali u duhovnim centrima širom Srbije.

Iako su im životne priče različite, želja da se izleče od narkomanije spojila ih je u veliku porodicu.

Matija iz Beograda je sa 26 meseci provedenih u zajednici najstariji među korisnicima centra. Zato ostalima pomaže da na vreme završe sve lične i kućne obaveze.

U kuhinji je ove nedelje Aleksandar iz Novog Sada, koji je drogu probao sa 12 godina. Pošto se od bolesti zavisnosti u duhovnoj zajednici oporovalja već dve godine, nije mu, kaže, teško da za ručak umesi hleb, skuva posno jelo i napravi štrudlu.

Pošto im je ekonomija još uvek mala, mladići hranu dobijaju od drugih duhovnih centara u kojima boravi stotinu nekadašnjih zavisnika. Da bi selu bili od koristi, rešili su da poprave zgradu mesne kancelarije, i pomognu staračkim domaćinstvima.

Kako bi trogodišnja terapija u duhovnoj zajednici bila efikasnija, sa štićenicima u Vitkovcu, ubuduće će raditi i psihijatri bolnice u Gornjoj Toponici.

Ukoliko EPS ispuni obećanje i pojača napon struje, mladići iz duhovnih centra sa severa zemlje preseliće se u okolinu Aleksinca, kako bi svoja mesta ustupili bivšim narkomanima sa juga Srbije.


# crkva Vitkovac droga narkomanija SPC Jugoslav Ćurčić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima