Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Санирање последица невремена - 27.06.2011.

rss

25.06.2011. Извор: Алексиначке новости, Алексинац.Нет

- Појачане екипе ЕПС-а на терену покушавају да у наредна два дана повежу вод из Крушевца
- Најављени доласци министара у Алексинац
- Настављају се протести незадовољних грађана блокадом путева.

Санирање последица невремена - 27.06.2011.

Фејсбук страна Алексинац.Нет-а

Фејсбук страна алексиначких новости


Од јутрос многи грађани општине Алексинац долазе у зграду СО да пријаве штету насталу у невремену. Долазак министара полиције и енергетике очекује се око поднева.

Како сазнају Алексиначке новости, екипе ЕПС-а из Београда убрзано раде на отклањању квара на далеководу којим се допрема струја до Алексинца из Крушевца. Најоптимистичнија прогноза је да ће сутра бити успостављено редовно снабдевање грађана струјом.

Јутрос у 10ч је одржана седница кризног штаба. Констатована је штета од преко 5 милиона евра. Како је речено на седници, ЕПС је оспособио средњенапонску мрежу, Житковац и Трњане су добили струју слабог напона. За 12 сати је заказана нова седница на којој би требало да присуствују министар Дачић и његов помоћник за ванредне ситуације, Предраг Марић.

Мост на улазу у Житковац је опет под блокадом, а грађани кажу да су преварени, јер им је обећано да ће се председник општине састати са њима јутрос у 9ч.

Негде око 2 поподне у Алексинац је хеликоптером слетео министар унутрашњих послова Ивица Дачић. Пре њега стигао је министар енергетике Петар Шкундрић. У току су разговори у згради СО Алексинац.

Након састанка са рукодством СО Алексинац министар Дачић и његови сарадници изјавили да ће Алексинац од сутра имати уредно снадбевање ел. енергијом. По речима одговорних из ЕПС-а, након отклањања квара на далеководу, предстоје радови на нисконапонској мрежи, тако да ће бити парцијалних краћих искључења. Министар Дачић је хеликоптером одлетео са алексиначког стадиона.

Житковац је одблокиран у 15.30ч.

Он је рекао новинарима да је о овом проблему разговарао и са председником Србије Борисом Тадићем „и да ће наредних дана бити објављен предлог помоћи угруженим подручјима у Србији”.

Дачић, који је командант Републичког штаба за ванредне ситуације је после разговарао са представницима локалних власти алексиначке општине рекао да је приоритет да мештани што пре добију струју.

Он је навео да су представници ЕПС-а и „Електро мреже” обећали да ће становништво Алексинца сутра добити струју и да ће бити санирани високонапонски водови који су оштећени у невремену у петак увече.

Дачић је казао да ће потом бити отклоњени евентуални кварови на нисконапонској мрежи и да је следећи задатак здравствена заштита становништва, „јер због струје које нема од петка увече треба бити обазрив са храном из замрзивача”.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова је навео да ће Влада Србије сигурно помоћи угроженим подручјима и поновио да се процењује да је невреме у Србији нанело укупну штету од 30 до 40 милиона евра.

Дачих је рекао да ће предмет посебне анализе бити функционисање противградне заштите која је од скоро у надлежности МУП-а и да ће посебна пажња бити посвећена томе како функционише и колико је ефикасан систем.

Представници „Електро мреже” који од суботе раде на санацији високонапонских водова из правца Ниша и Крушевца саопштили су да ће стабилно снабдевање струјом бити успостављено током сутрашњег дана.

„Сутра ће бити завршена прва фаза привремене санације од Ниша до Алексинца, а затим ће се радити и на санацији на правцу ка Крушевцу”, рекао је представник тог предузећа Небојша Петровић.

Директор нишког привредног друштва „Југоисток” Драгослав Здравковић је рекао да су њихове екипе спремне да одмах интервенишу на нисконапонској мрежи у случају евентуалних кварова како би 55.000 житеља алексиначке општине добило струју.

Разлог хаварије на високонапонскоким водовима, како су објаснили надлежни, је старост стубова, „али ће морати да се ради и на уважавањима најава стручњака у вези климатских промена које предвиђају и јаче ветрове у будућности”.

Саветник премијера за енергетику Петар Шкундрић је рекао да је ЕПС планом санације и доградње електропреносног система предвидео улагања од 400 милиона евра у наредних пет година у санацију и изградњу електропреносних система.

Из алексиначког ЕПС-а поручују да је град подељен у две групе. Тренутно ће струја бити искључивања на по 4 сата.

Екипе ЕПС-а су успеле да поврате оштећене водове и очекује се нормализација снабдевања електричном енергијом.



# председник општине Алексинац Житковац Ивица Дачић Предраг Марић Алексинац.Нет Трњане СО Алексинац Небојша Петровић
@aleksinacnet @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима