Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Плоча са несврстанима пронађена у Алексинцу

rss

05.09.2011. Извор: Јужне вести, РТС

У Алексинцу пронађена плоча са ликовима свих 25 учесника прве Конференције несврстаних земаља, одржане септембра 1961. године у Београду.

У приватној колекцији Саше Ристића налази се месингана плоча са портретима учесника Конференције несврстаних у Београду. Стручњаци кажу да плоча, за сада, нема велику уметничку вредност, с обзиром на то да се не зна година израде.

Плоча са несврстанима пронађена у Алексинцу

У данима када се одржава изложба под називом "Несврстани - од Београда до Београда" у Кући цвећа, коју је приредио Музеј историје Југославије поводом 50. годишњице првог Самита несврстаних, сазнајемо да се једна веома значајна "реликвија" налази у приватној колекцији Саше Ристића из Алексинца.

У породичној кући Драгољуба Дошљака у Заклопачи пронађена је плоча са ликовима оснивача покрета несврстаних. Скоро идентично дело у приватној колекцији има и Саша Ристић из околине Алексинца.

Реч је о табли која је 5. октобра 2000. године скинута са зграде некадашње Скупштине СФРЈ.

Месингану плочу на оригиналном дрвеном раму, тешку 40 килограма, Саша Ристић из Рутевца код Алексинца је прошле јесени сасвим случајно пронашао код пријатеља на отпаду. Уместо пара, за њу је дао 60 килограма ломљеног месинга, не слутећи да ће једнога дана она изазвати велику пажњу. Саши је речено да је плочу на отпад донео "неко из Београда".

- Обилазећи сва позната места на којима постоји могућност да се пронађу веома интересантни предмети који обичном грађанину не представљају такорећи ништа, на приватном отпаду у Житковцу код Алексинца октобра 2010. године приметио сам необичну плочу и купио је за своју колекцију. Тада нисам ни претпоставио да је то можда баш плоча која је скинута 5. октобра 2000. године са зграде некадашње Скупштине СФРЈ - каже Ристић.

Овај барељеф изливен је у металној легури, месингу, димензије 65.5 x 49 цм и тежак је око 40 килограма. Плоча се налази на оригиналном дрвеном постољу.

На плочи, непознати аутор је направио 25 портрета у профилу, шефова држава и влада, учесника прве Конференције несврстаних у Београду. Година када је плоча настала се не зна, па стручњаци тврде да она, за сада, нема велику уметничку вредност.

Историчари тврде да их је четири или пет у Србији и да је бар једна таква табла 5. октобра 2000. године скинута са зграде Савезне скупштине.


Александар Животић са Института за новију историју Србије каже да проналазак барељефа на отпаду говори о односу нашег друштва према прошлости и традицији.

Трагајући за појединостима о барељефу који поседује, Ристић је недавно открио три слична, у Севојну, Гроцкој и у Кући цвећа.

"Та плоча као и сви експонати из моје колекције ће после моје смрти завршити у неком од музеја у Србији", рекао је Ристић.

Колекционар из околине Алекасинца не крије да му ових дана телефон чешће звони, као и да му многи за плочу нуде читаво богатство.

Плоча стоји на зиду овог колекционара, а према његовим речима била је у добром стању, тако да није захтевала неке додатне адаптације.

Саша Ристић у својој колекцији има предмете из различитих доба. Поједини су уникатни, а велики број њих је публикован.

- Овим послом се бавим од ране младости, а ускоро би требало да направим и сталну поставку која ће бити доступна свим заинтересованим посетиоцима - открива своје планове Саша.

 

video...

Коментара: 0


# изложба Саша Ристић
@ 

[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима