Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ploča sa nesvrstanima pronađena u Aleksincu

rss

05.09.2011. Izvor: Južne vesti, RTS

U Aleksincu pronađena ploča sa likovima svih 25 učesnika prve Konferencije nesvrstanih zemalja, održane septembra 1961. godine u Beogradu.

U privatnoj kolekciji Saše Ristića nalazi se mesingana ploča sa portretima učesnika Konferencije nesvrstanih u Beogradu. Stručnjaci kažu da ploča, za sada, nema veliku umetničku vrednost, s obzirom na to da se ne zna godina izrade.

Ploča sa nesvrstanima pronađena u Aleksincu

U danima kada se održava izložba pod nazivom "Nesvrstani - od Beograda do Beograda" u Kući cveća, koju je priredio Muzej istorije Jugoslavije povodom 50. godišnjice prvog Samita nesvrstanih, saznajemo da se jedna veoma značajna "relikvija" nalazi u privatnoj kolekciji Saše Ristića iz Aleksinca.

U porodičnoj kući Dragoljuba Došljaka u Zaklopači pronađena je ploča sa likovima osnivača pokreta nesvrstanih. Skoro identično delo u privatnoj kolekciji ima i Saša Ristić iz okoline Aleksinca.

Reč je o tabli koja je 5. oktobra 2000. godine skinuta sa zgrade nekadašnje Skupštine SFRJ.

Mesinganu ploču na originalnom drvenom ramu, tešku 40 kilograma, Saša Ristić iz Rutevca kod Aleksinca je prošle jeseni sasvim slučajno pronašao kod prijatelja na otpadu. Umesto para, za nju je dao 60 kilograma lomljenog mesinga, ne sluteći da će jednoga dana ona izazvati veliku pažnju. Saši je rečeno da je ploču na otpad doneo "neko iz Beograda".

- Obilazeći sva poznata mesta na kojima postoji mogućnost da se pronađu veoma interesantni predmeti koji običnom građaninu ne predstavljaju takoreći ništa, na privatnom otpadu u Žitkovcu kod Aleksinca oktobra 2010. godine primetio sam neobičnu ploču i kupio je za svoju kolekciju. Tada nisam ni pretpostavio da je to možda baš ploča koja je skinuta 5. oktobra 2000. godine sa zgrade nekadašnje Skupštine SFRJ - kaže Ristić.

Ovaj bareljef izliven je u metalnoj leguri, mesingu, dimenzije 65.5 x 49 cm i težak je oko 40 kilograma. Ploča se nalazi na originalnom drvenom postolju.

Na ploči, nepoznati autor je napravio 25 portreta u profilu, šefova država i vlada, učesnika prve Konferencije nesvrstanih u Beogradu. Godina kada je ploča nastala se ne zna, pa stručnjaci tvrde da ona, za sada, nema veliku umetničku vrednost.

Istoričari tvrde da ih je četiri ili pet u Srbiji i da je bar jedna takva tabla 5. oktobra 2000. godine skinuta sa zgrade Savezne skupštine.


Aleksandar Životić sa Instituta za noviju istoriju Srbije kaže da pronalazak bareljefa na otpadu govori o odnosu našeg društva prema prošlosti i tradiciji.

Tragajući za pojedinostima o bareljefu koji poseduje, Ristić je nedavno otkrio tri slična, u Sevojnu, Grockoj i u Kući cveća.

"Ta ploča kao i svi eksponati iz moje kolekcije će posle moje smrti završiti u nekom od muzeja u Srbiji", rekao je Ristić.

Kolekcionar iz okoline Alekasinca ne krije da mu ovih dana telefon češće zvoni, kao i da mu mnogi za ploču nude čitavo bogatstvo.

Ploča stoji na zidu ovog kolekcionara, a prema njegovim rečima bila je u dobrom stanju, tako da nije zahtevala neke dodatne adaptacije.

Saša Ristić u svojoj kolekciji ima predmete iz različitih doba. Pojedini su unikatni, a veliki broj njih je publikovan.

- Ovim poslom se bavim od rane mladosti, a uskoro bi trebalo da napravim i stalnu postavku koja će biti dostupna svim zainteresovanim posetiocima - otkriva svoje planove Saša.

 


# izložba Saša Ristić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima