Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Моравица постала чудно плава због кисеоника?

rss

20.02.2020. Блиц

У реци Моравици код Алексинца, чија је вода почетком фебруара, на делу између села Суботинац и Краљево како су приметили риболовци, променила боју и постала чудно беличасто плава, нема никаквог загађења, показале су анализе урађене у Заводу за јавно здравље „Тимок“ из Зајечара.

Фото: архива

Ово потврђује директор Заједнице риболоваца “Тимочка крајина” Миодраг Петровић, по чијем је налогу Завод “Тимок” узорковао воду на поменутој локацији, истог дана када је и пријављена сумња на загађење.

-Нема никаквог загађења, вода је потпуно чиста и потпуно исправна.

Ми смо наложили узорковање воде, иако нису уочене угинуле рибе у води, само да би смо отклонили и најмању сумњу да може да дође до нечег негативног, будући да се из Бованског језера Алексинац снабдева пијаћом водом. Завод „Тимок“ је исте вечери извршио узорковање воде у близини фабрике за прераду воде Бресје, у присуству водопривредног инспектора. По тим неким правилима, узета је вода 100 метара узводно од постројења за прераду воде за пиће, затим је узета на самом изливу прерађених вода у речицу Моравицу, директно из цеви која води ка речици и 100 метара низводно. Стигли су резултати за све три локације и најједноставнијим речима – нема никаквог загађења, истиче Петровић.

Фото: архива

По његовим речима, рађено је испитивање на тешке метале, присуство фекалија, количину кисеоника и много других параметара, и сви налази су у реду.

-Комплетан еколошки статус воде је веома квалитетан, вода није ни најмање загађена. Чак, присуство кисеоника је богатије на испливу тих прерађених вода у реку и 100 метара ниже тако да је по званичним хемијским подацима та вода на 100 метара ниже у обогаћенија киеоником него пре тога. Нити је постојала бојазан, нити је било опасности, нити је настала опасност и угинуће по биљни и животињски свет. Због чега је у реци уочена та беличаста боја воде, на основу хемијских испитивања у Заводу нису могли да дају одговор јер су сви налази у реду. Они стерилним боцама захватили воду, и касније није уочена ни на какав начин други да је неисправна или мутна. Међутим, највероватније је дошло или до прања филтера под притиском, или до неких других техничких ствари услед којих је могуће да настане велико присуство кисеоника у води па је зато боја била беличаста. То је оно као кад воду са славине под великим притиском сипате директно у чашу, буде беличаста док се не избистри. То је су сићушни мехурићи ваздуха који доводе до тога да та вода буде фактички млечна. То је изузено богата вода ситним мехурићима кисеоника. Највероватније да је о томе било речи, додаје Петровић. Он каже да нису имали контакт са овлаашћеним лицима из постројења за прераду воде, те да би требало са њима видети да ли имају такав процес прераде воде који би могао да доведе да до тога дође.

-Можда треба видети какав им је процес производње па бар да информишу јавност да је услед процеса производње воде за пиће да дође до тога, да се испути већа количина кисеоника. Претпоставка и људи из Завода је да због испирања филтера под мало већим притиском воде долази до превеликог пенушања, односно преобогаћивања воде кисеоником. У сваком случају, вода је портпуно чиста и потпуно исправна, испитивања су рађена детаљно, додаје Петровић.

Извор


# Моравица загађење
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима