Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Moravica postala čudno plava zbog kiseonika?

rss

20.02.2020. Blic

U reci Moravici kod Aleksinca, čija je voda početkom februara, na delu između sela Subotinac i Kraljevo kako su primetili ribolovci, promenila boju i postala čudno beličasto plava, nema nikakvog zagađenja, pokazale su analize urađene u Zavodu za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara.

Foto: arhiva

Ovo potvrđuje direktor Zajednice ribolovaca “Timočka krajina” Miodrag Petrović, po čijem je nalogu Zavod “Timok” uzorkovao vodu na pomenutoj lokaciji, istog dana kada je i prijavljena sumnja na zagađenje.

-Nema nikakvog zagađenja, voda je potpuno čista i potpuno ispravna.

Mi smo naložili uzorkovanje vode, iako nisu uočene uginule ribe u vodi, samo da bi smo otklonili i najmanju sumnju da može da dođe do nečeg negativnog, budući da se iz Bovanskog jezera Aleksinac snabdeva pijaćom vodom. Zavod „Timok“ je iste večeri izvršio uzorkovanje vode u blizini fabrike za preradu vode Bresje, u prisustvu vodoprivrednog inspektora. Po tim nekim pravilima, uzeta je voda 100 metara uzvodno od postrojenja za preradu vode za piće, zatim je uzeta na samom izlivu prerađenih voda u rečicu Moravicu, direktno iz cevi koja vodi ka rečici i 100 metara nizvodno. Stigli su rezultati za sve tri lokacije i najjednostavnijim rečima – nema nikakvog zagađenja, ističe Petrović.

Foto: arhiva

Po njegovim rečima, rađeno je ispitivanje na teške metale, prisustvo fekalija, količinu kiseonika i mnogo drugih parametara, i svi nalazi su u redu.

-Kompletan ekološki status vode je veoma kvalitetan, voda nije ni najmanje zagađena. Čak, prisustvo kiseonika je bogatije na isplivu tih prerađenih voda u reku i 100 metara niže tako da je po zvaničnim hemijskim podacima ta voda na 100 metara niže u obogaćenija kieonikom nego pre toga. Niti je postojala bojazan, niti je bilo opasnosti, niti je nastala opasnost i uginuće po biljni i životinjski svet. Zbog čega je u reci uočena ta beličasta boja vode, na osnovu hemijskih ispitivanja u Zavodu nisu mogli da daju odgovor jer su svi nalazi u redu. Oni sterilnim bocama zahvatili vodu, i kasnije nije uočena ni na kakav način drugi da je neispravna ili mutna. Međutim, najverovatnije je došlo ili do pranja filtera pod pritiskom, ili do nekih drugih tehničkih stvari usled kojih je moguće da nastane veliko prisustvo kiseonika u vodi pa je zato boja bila beličasta. To je ono kao kad vodu sa slavine pod velikim pritiskom sipate direktno u čašu, bude beličasta dok se ne izbistri. To je su sićušni mehurići vazduha koji dovode do toga da ta voda bude faktički mlečna. To je izuzeno bogata voda sitnim mehurićima kiseonika. Najverovatnije da je o tome bilo reči, dodaje Petrović. On kaže da nisu imali kontakt sa ovlaašćenim licima iz postrojenja za preradu vode, te da bi trebalo sa njima videti da li imaju takav proces prerade vode koji bi mogao da dovede da do toga dođe.

-Možda treba videti kakav im je proces proizvodnje pa bar da informišu javnost da je usled procesa proizvodnje vode za piće da dođe do toga, da se isputi veća količina kiseonika. Pretpostavka i ljudi iz Zavoda je da zbog ispiranja filtera pod malo većim pritiskom vode dolazi do prevelikog penušanja, odnosno preobogaćivanja vode kiseonikom. U svakom slučaju, voda je portpuno čista i potpuno ispravna, ispitivanja su rađena detaljno, dodaje Petrović.

Izvor


# Moravica zagađenje
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima