Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Министар Вулин на обуци извиђача Копнене војске на Малом Јастрепцу

rss

16.07.2017. vulin.rs

Након обиласка, министар Вулин и генерал Диковић разоварали су са официрима и војницима и истакли да су задовољни приказаним степеном њихове оспособљености за извршавање сложених задатака...

Министар Вулин на обуци извиђача Копнене војске на Малом Јастрепцу

Министар одбране Александар Вулин данас је, у пратњи државног секретара Александра Живковића, начелника Генералштаба генерала Љубише Диковића и команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића, обишао припаднике извиђачких јединица Копнене војске који се налазе на обуци у летњим условима на планини Мали Јастребац.

Током данашњег обиласка, министру Вулину је на неколико радних тачака престављен део онога што извиђачи раде током обуке у летњим условима, пре свега начин извођења обуке у борењу и обуке у гађању ножем, начини припреме разноврсне хране из природе, као и дејство и извиђача из заседе у позадини непријатеља.

- Данас су припадници Војске Србије показали колико је висока њихова обученост и колико су спремни да буду ангажовани на свим задацима. Морал, упорност ових људи је оно што их разликује. Могуће је да нека војска буде боље опремљена од нас. Могуће је да неко има боље авионе, да има боље тенкове, да има скупље униформе, али да има боље обучене људе, да има упорније људе, да има виши морал, да има бољи однос према радним задацима, то већ није могуће. Мој став као министра и став начелника Генералштаба, свакако је да ћемо увек да инсистирамо на обуци, да инсистирамо на  што вишем облику усавршавања наших људи, наравно уз све оно што треба да урадимо да би положај њих и њихових породица био бољи, како би могли да се препусте задацима и да се ангажују на најбољи могући начин, рекао је министар Вулин.

Он је додао да је Србија неутрална земља и да ћемо сарађивати са свима са којима имамо интерес да сарађујемо.

- Оно што нас опредељује у војној сарадњи, баш као и у поличкој, јесте интерес државе Србије и интерес наше војске. Ми сарађујемо на изузетан начин са НАТО-м кроз Партнерство за мир и сматрамо да је то оптимални ниво наше сарадње. Са друге стране, са ОДКБ-ом сарађујемо као земља посматрач, што је такође највећи могући облик сарадње уколико нећете да буде члан, а нећемо да будемо члан ни једног војног савеза. Нема разлога да било ко сумња у позицију државе Србије. Став врховног команданта и председника Републике је да је војна неутралност неспорна, баш као и наших највиших органа, а верујем и читаве владе, закључио је министар одбране.  

Министру Вулину представљени су разноврсни специјалитети направљени од корњачиног меса, затим жабљи батаци и пржени скакавци, сушена и пржена риба, затим џем од малина, разни чајеви и чорбе и хлебови испечени у пољским пећницама за хлеб.

Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић исказао је признање свим официрима и војницима на приказаном степену оспособљености и рекао да су јединице, чијој обуци су данас присуствовали, задужене за прикупљање информација на тактичком нивоу, што је веома важно за одлучивање надлежних за употребу снага.

- Извиђачи морају бити посебно обучени, посебно мотивисани и спремни за најтеже услове. Они задатке извршавају у тешко приступачним теренима, зими и лети. То тражи посебне припреме и врхунску обуку. Видели смо врло добро осмишљену и организовану обуку, што потврђује да наше јединице, посебно оне које су намењене за бржу реакцију, владају ситуацијом и поседују потребне способности, рекао је генерал Диковић.

Након обиласка, министар Вулин и генерал Диковић разоварали су са официрима и војницима и истакли да су задовољни приказаним степеном њихове оспособљености за извршавање сложених задатака.   У обуци у којој учествује део припадника извиђачких јединица Копнене војске, извиђачи се обучавају у првој помоћи, борењу, гађању ножем, савлађивању водених препрека и другим вештинама. Исхрана у природи је саставни део обуке, током које се извиђачи оспособљавају да користе биљни и животињски потенцијал природе, као основни извор хране.

vulin.rs


# Александар Вулин војска Мали Јастребац
@VulinAleksandar @mo_i_vs @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима