Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Милиони евра за прихватни центар у Алексинцу!?

rss

30.10.2015. Извор: РТС

Како би избеглице, током зиме, могле да се одморе и време проведу на топлом и сигурном, Србија ће обезбедити нове привремене прихватне центре.
За то се користи новац из донација. Једна таква у износу од 2,3 милиона евра стиже из Савета Европе.

Протест у Алексинцу, пре пар година

На мигрантској рути кроз Србију наћи ће се још најмање једно место за одмор од пута. Министарство одбране издвојило је 15 објеката од којих би неки могли да се претворе у привремене прихватне центре.

"Говоримо о Књажевцу, Нишу, Ужицу, Сомбору, Руми, Вршцу, Белој Цркви, Алексинцу. Коначну одлуку који ће објекат бити употребљен за смештај миграната, као и да ли ће бити више објеката, донеће надлежне службе", каже портпарол Министарства одбране Јован Кривокапић.

На првој станици у Србији, прешевском прихватном центру, дневно се региструје шест хиљада људи. Места за још хиљаду биће када се објекат некадашње Дуванске индустрије адаптира. Надају се, пре зиме.

"Знам да ће бити много потешкоћа на путу, али ћу их, надам се, превазићи. Жеља нам је јака, бежимо од зиме", каже мигрант.

"За сада је време лепо. Надам се да ћу успети да пре јаче зиме стигнем до Немачке", каже други мигрант.

За десетак дана отвара се и привремени центар у Суботици, за пет хиљада избеглица. Новац је донирала немачка хуманитарна организација. Бесповратна помоћ стиже и од Савета Европе, и то 2,3 милиона евра.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин очекује да ће од тог новца бити завршени прихватни центри у Адашевцима и Шиду и још један прихватни центар, који буде најпотребнији.

"Србија је прва земља која се пријавила за бесповратну помоћ из фонда за мигранте. Сврха те помоћи јесте да се обезбеди да мигранти и избеглице имају приступ основним могућностима за склониште и свему што им треба у зимском периоду", каже Стефан Селен из Банке за развој Савета Европе.

Аустрија, Србија, Хрватска и Словенија обезбедиће 50.000 кревета за избеглице. До краја године, морају да припреме 12.000 смештајних капацитета.

РТС


# Алексинац касарна Александар Вулин азил избеглице мигранти Министарство одбране прихватни центар
@VulinAleksandar @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима