Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Међународни дан шума у Алексинцу

rss

23.03.2015. Дејан Ђорђевић, дипл.инж. шумарства

Поводом међународног дана шума, у суботу 21. 03. 2015 године извршено је пошумљавање 100 садница липа

Међународни дан шума у Алексинцу

Шуме су најсложенији копнени екосистеми. У њима поред дрвећа, живи много других врста биљака, животиња, гљива и микроорганизама. Сложеност шума се огледа у међусобној повезаности свих чланова животне заједнице.

Осавремењавањем друштва, индустријализацијом и ширењем насеља, површина под шумом се све више и више смањивала а шумска биоценоза деградирала. Непланским сечењем шума човек је вековима угрожавао природу.

Са намером да укаже на значај шума и њихов утицај на опстанак човечанства, Генерална скупштина Европске пољопривредне конфедерације донела је 1971. Године, одлуку да дан пролећне равнодневнице - 21. март, прогласи Светским даном шума. Србија је потписала резолуције донете на четвртој министарској конференцији о заштити шума Европе у Бечу (2003. године) на којој су усвојени Свеевропски критеријуми и индикатори одрживог газдовања шумама.

Сагласно потписаним резолуцијама и у нашој Општини Ј.П. "Србијашуме" је преко својих организационих делова шумског газдинства Ниш и шумске управе Алексинац спровело обележавње међународног дана шума.

У суботу 21. 03. 2015 године извршено је пошумљавање 100 садница липа на обронцима мзв "Дрма". Поред запослених шумарских техничара и шумарских инжењера, ову нашу акцију подржале су ОШ Љупче Николић и Алексиначка гимназија чији су ученици са својим професорима биологије, активно учествовали у садњи поменутих садница.

Акцију је својим присуством подржао и председник СО Алексинац.

Обележавање светског дана шума, у својим могућностима, помогли су "Ја пробала" и пекара "Цаја".

Свима се захваљујемо на помоћи и подршци, а уједно и позивамо све поштоваоце природе да у наредним годинама наставимо са пошумљавњем и озелењавањем наше Општине.

 


# Љупче Николић ОШ Алексиначка гимназија Србијашуме шуме СО Алексинац
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима