Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Увозили воће из Грчке, па га као "српско" продавали Русији

rss

21.02.2019. Блиц

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, ухапсили су пет особа које су осумњичене да су увозиле воће из Грчке, израђивали за њега лажну документацију и потом га, као производе српског порекла, продавали на тржишту Русије.

Фото: МУП

Ухапшени су одговорно лице предузећа "Цоја Промет" А.Ц. (1956) и заступник тог предузећа А.Ц. (1983), одговорна лица предузећа "Цитрум АКЗ" Н.Ц. (1982) и З.Ц. (1957), као и одговорно лице фирме "Д&Б Транс" Б.К. (1977), саопштио је МУП.

Те особе су ухапшене због основане сумње да су починили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца и пореска утајам, а полиција је акцију спровела у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, Пореском управом и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Због сумње да су починили кривично дело прање новца, тиме што су помогли у сачињавању лажне документације, надлежном тужилаштву приведена су и 54 пољопривредна произвођача са територије Београда, Крагујевца, Смедерева, Смедеревске Паланке, Тополе

Кривична пријава је поднета и против привредног друштва "Цоја Промет".

Сумња се да су двојица ухапшених из предузећа "Цоја Промет" током 2017. и 2018. године, преко три привредна друштва из Београда, Алексинца и Прешева организовали увоз брескви и нектарина из Грчке и за то воће, преко пољопривредних добављача, сачињавали лажну документацију о наводном откупу, како би га приказали као домаће.

Сумња се да су потом брескве и нектарине, преко предузећа "Цоја Промет", извожене у Руску Федерацију, супротно споразуму о слободној трговини између две земље и Уредби о евиденцији извозника воћа и поврћа у Руску Федерацију.

На тај начин, како се сумња, привредном друштву "Цоја промет" прибављена је противправна имовинска корист од око 105 милиона динара.

Извор


# Русија хапшење воће кривична пријава Цоја промет
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима