Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Рудничани траже заштиту због "комшија"

rss

21.12.2018.

Проблем мештана Алексиначког рудника је доспео до националних медија.
Због свакодневних обијања њихових кућа они су морали да организују патроле да би се на неки начин заштитили од провалника.
Ово је проблем који већ дуго траје, али нико од надлежних не жели да приступи решавању истог.

Фото: архива

Становници бивше рударске колоније Алексиначки рудници страхују од пљачкаша. Организовали дежурства да би сами заштитили имовину од напасника.

Локалне власти истичу да немају овлашћења да неког иселе из Алексинца јер би то значило кршење Устава. У сарадњи са полицијом предузеће све мере које су у њиховој надлежности.

Стотинак становника насеља Алексиначки рудници потписало је петицију, којом траже од државног врха и представника локалне власти да их заштите од "пљачкања и малтретирања групе комшија, који су познати органима реда и Центру за социјални рад". У међувремену су организовали дежурства и ноћне страже да би сами заштитили имовину од напасника. У полицији сазнајемо да се овај случај истражује, а у локалној самоуправи истичу да се "због осетљивости питања мора поступати обазриво".

Обијања гаража, остава, али и станова постала је свакодневна појава у насељу са две хиљаде становника. Посебно су на удару житељи Јеловца и улица Божане Станић и 7. јула. Након затварања рудника, остало је доста напуштених станова који су с временом постали неусловни за становање. И поред тога, често су на мети обијања оних који траже било какав кров над главом. Управо се у тој чињеници крије узрок невоља потписника петиције.

Како незванично сазнајемо, полиција интензивно ради на овом случају. Препоручили су становницима Рудника да пријаве сваку сумњиву активност.

- Још пре месец дана послали смо петицију, али наше невоље нису престале. Тражимо да се уведе дведесетчетворочасовно дежурство полиције у нашем крају, јер једино тако може да се заустави овај терор - каже мештанка М. С. и напомиње да су и сами организовали дежурства.

- Лопови постају све бахатији, а ми све нервознији и уплашенији и бојим се да то може ескалирати - уплашена је њена комшиница која је остала без 10 тегли џема од шљива.

Готово нико у комшилуку није поштеђен с тим што је неко остао без зимнице, неко без косилице за траву, тримера, акумулатора, грејалица...

- Нису наивни и краду ствари које не прелази вредност за кривично гоњење, али овом народу је то велика штета. Чак су једној комшиници која болује од карцинома украли сушено месо - оптужују они.

Иако су ухваћени на делу, сутрадан су одмах пуштени што грађане овог краја чини још неспокојнијим, кажу Алексинчани који упиру прст у комшије, које су наводно обиле напуштене рударске станове, па зато и траже да их иселе.

Извор: Вечерње новости

Коментара: 0


# Алексиначки Рудник пљачка полиција Вечерње новости
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима