Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Rudničani traže zaštitu zbog "komšija"

rss

21.12.2018.

Problem meštana Aleksinačkog rudnika je dospeo do nacionalnih medija.
Zbog svakodnevnih obijanja njihovih kuća oni su morali da organizuju patrole da bi se na neki način zaštitili od provalnika.
Ovo je problem koji već dugo traje, ali niko od nadležnih ne želi da pristupi rešavanju istog.

Foto: arhiva

Stanovnici bivše rudarske kolonije Aleksinački rudnici strahuju od pljačkaša. Organizovali dežurstva da bi sami zaštitili imovinu od napasnika.

Lokalne vlasti ističu da nemaju ovlašćenja da nekog isele iz Aleksinca jer bi to značilo kršenje Ustava. U saradnji sa policijom preduzeće sve mere koje su u njihovoj nadležnosti.

Stotinak stanovnika naselja Aleksinački rudnici potpisalo je peticiju, kojom traže od državnog vrha i predstavnika lokalne vlasti da ih zaštite od "pljačkanja i maltretiranja grupe komšija, koji su poznati organima reda i Centru za socijalni rad". U međuvremenu su organizovali dežurstva i noćne straže da bi sami zaštitili imovinu od napasnika. U policiji saznajemo da se ovaj slučaj istražuje, a u lokalnoj samoupravi ističu da se "zbog osetljivosti pitanja mora postupati obazrivo".

Obijanja garaža, ostava, ali i stanova postala je svakodnevna pojava u naselju sa dve hiljade stanovnika. Posebno su na udaru žitelji Jelovca i ulica Božane Stanić i 7. jula. Nakon zatvaranja rudnika, ostalo je dosta napuštenih stanova koji su s vremenom postali neuslovni za stanovanje. I pored toga, često su na meti obijanja onih koji traže bilo kakav krov nad glavom. Upravo se u toj činjenici krije uzrok nevolja potpisnika peticije.

Kako nezvanično saznajemo, policija intenzivno radi na ovom slučaju. Preporučili su stanovnicima Rudnika da prijave svaku sumnjivu aktivnost.

- Još pre mesec dana poslali smo peticiju, ali naše nevolje nisu prestale. Tražimo da se uvede dvedesetčetvoročasovno dežurstvo policije u našem kraju, jer jedino tako može da se zaustavi ovaj teror - kaže meštanka M. S. i napominje da su i sami organizovali dežurstva.

- Lopovi postaju sve bahatiji, a mi sve nervozniji i uplašeniji i bojim se da to može eskalirati - uplašena je njena komšinica koja je ostala bez 10 tegli džema od šljiva.

Gotovo niko u komšiluku nije pošteđen s tim što je neko ostao bez zimnice, neko bez kosilice za travu, trimera, akumulatora, grejalica...

- Nisu naivni i kradu stvari koje ne prelazi vrednost za krivično gonjenje, ali ovom narodu je to velika šteta. Čak su jednoj komšinici koja boluje od karcinoma ukrali sušeno meso - optužuju oni.

Iako su uhvaćeni na delu, sutradan su odmah pušteni što građane ovog kraja čini još nespokojnijim, kažu Aleksinčani koji upiru prst u komšije, koje su navodno obile napuštene rudarske stanove, pa zato i traže da ih isele.

Izvor: Večernje novosti


# Aleksinački Rudnik pljačka policija Večernje novosti
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima