Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Обећао посао, узео новац и нестао

rss

19.09.2013. извор: Новости

Око 300 радника са југа Србије остало без обећаног посла у Аустрији и Немачкој. Полиција испитује превару. Дали отказе, платили 54 евра, вадили пасоше

Преварени радници

Око 300 грађевинских радника са југа Србије преварено је причом да ће им грађевинска фирма из Словеније обезбедити посао у Немачкој и Аустрији. Припреме за одлазак трајале су три месеца. Требало је да радници отпутују 14. септембра, али су три дана пре одласка схватили да од печалбе нема ништа.

Ненад Радовић из Алексинца, који је у име свог „братанца из Словеније“ прикупљао документацију и по 54 евра, тврди да је и сам жртва преваре, јер је рођак нестао. Нишка полиција је покренула истрагу.

Алексинчани Иван Стошић (27), Никола Илић (33), Бојан Љубеновић (27) и Милош Игњатовић (36) тврде да је у питању била „понуда за посао која се не одбија“. Обећано име је од осам до 16 евра по сату, у зависности од квалификација, уз обезбеђен смештај и два оброка. Чак по 300 евра аконтације да оставе породицама када крену. А тражили су им и конфекцијски број, да би добили комфорна радна одела.

- Почетком јуна је кренула прича. Није било огласа, али се све брзо прочуло. Документацију и новац предавали смо у стану Ненада Радовића у граду. Тражили су да доставимо потврду да нисмо под истрагом нити осуђивани, копије радне књижице, копије дипломе и 54 евра - објашњава Милош Игњатовић озбиљну „процедуру“. Каже да га је све то коштало око 200 евра јер је извадио и пасош. Дао је и отказ, али се газда смиловао па га је вратио када је пропала прича. И многи други су дали отказе. Уговор је за почетак гласио на три месеца.

Алексинчанима је речено да би радили за немачку грађевинску компанију „Мајер груп“, али преко подизвођача, фирме из Словеније чији је власник братанац Радовића.

- Имали смо састанке у кафани „Лесковац“. Прича се прочула па је било радника и из Панчева, Лесковца, Јагодине, укупно нас 320. На састанку 2. септембра, али ни на следећем, недељу дана касније, нико се од будућих „послодаваца“ није појавио - прича Љубеновић.

Радовић их позива да им врати документацију, али оних 54 евра нико не помиње.

И “АГЕНТ“ ИЗНЕНАЂЕН

Ненад Радовић каже да је и сам жртва, јер је веровао братанцу:

- Поднео сам кривичну пријаву и не могу да износим детаље да не бих угрозио истрагу. Могу само да кажем да сам затечен и не знам шта ћу са собом. Нигде не бежим, ту сам у стану и чекам расплет. Не могу да верујем да је мој братанац имао лоше намере, али ми је чудно што му се губи сваки траг.
Радовић каже да је сав новац предао братанцу и да нема одакле да врати.

 

Коментара: 1


# Бојан Љубеновић Никола Илић
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    dragan 19.09.2013.
    hvataj bratanca za gusu i ne gusi javnost sa sitnicama


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима