Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ученици Пољопривредне школе „Шуматовац” освојили 2. место на Регионалном такмичењу ученичких компанија

rss

15.03.2018. Марко Јовановић

Ученичка компанија „Itrion company” из Пољопривредне школе „Шуматовац” освојила је 2. место на Регионалном такмичењу ученичких компанија југоисточне Србије одржаном у Нишу 8. марта 2018. године

Ученици Пољопривредне школе „Шуматовац” освојили 2. место на Регионалном такмичењу ученичких компанија

Заједно са победницима остала три регионална такмичења (југозападна и централна Србија, Војводина и Београд), ови ученици ће се у мају борити за титулу националног победника и представника Србије на европском такмичењу најбољих ученичких компанија које ће бити одржано јула месеца. Такмичења на регионалном и националном нивоу налазе се названичном Календару такмичења и смотри Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

„Itrion company” се бави производњом и продајом суплемената у исхрани на бази меда. Алексиначки средњошколци који су основали и воде ову компанију су: Величковић Јована, Милић Марија, Стојановић Милош, Илић Никола и Јовановић Немања. Ментор ученичке компаније је професор Саша Станојевић.

Генерални директорат за предузећа Европске комисије (EuropeanCommissionEnterpriseDirectorateGeneral) препознао је овај програм каонајбољи метод предузетничког образовања за ученике.

Овај образовни програм омогућава ученицима да буду укључени у развој и вођење сопствених компанија, са реалним производима и услугама, као и да управљају зарађеним новцем за време трајања њиховог средњошколског образовања. Програм се заснива на принципу учења кроз рад – ученици кроз наставни план, под надзором обучених наставника ментора, стварају компанију, развијају је и затварају у току једне школске године.

Ученичка компанија се формира на почетку школске године и током трајања програма ученици пролазе све фазе рада стварне компаније:

  • Дефинисање организационе структуре у компанији, подела улога/занимања унутар чланова тима.
  • Одабир производа или услуге и модела пословања.
  • Испитивање тржишта, састављање бизнис плана, израда производа/услуге, креирање маркетинг стратегије, промоција производа и пословања, комуникација са партнерима компаније и потрошачима.
  • Излагање и продаја на такмичењима, школским и локалним догађајима.
  • Затварање компаније и свођење финансијског стања.

Како би обезбедили успешно пословање своје компаније, ученици се подстичу да остварују интеракцију са пословним сектором, потенцијалним купцима, институцијама и цивилним сектором, истовремено промовишући свој рад и заједницу у ширем контексту од школе. Кроз програм Ученичка компанија са примењеном економијом, ученици поред тога што стичу знања о механизмима помоћу којих функционише бизнис, уче и о тржишној економији у Србији и користи коју она доноси.


# Ниш Пољопривредна школа Шуматовац предузетништво Милош Стојановић Саша Станојевић Никола Илић Јована Величковић Марија Милић Немања Јовановић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима