Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Марија Мијаиловић Милошевић тужила др Благоја Пејковића

rss

06.02.2015. Ало

Марија Мијаиловић Милошевић из села Мозгово, код Алексинца, која се породила 25. децембра прошле године у алексиначкој болници, тврди да је њена беба умрла током порођаја због лоше процене гинеколога др Благоја Пејковића, а случај је доспео до Лекарске коморе југоисточне Србије и Министарства здравља.

Марија Мијаиловић Милошевић тужила др Благоја Пејковића

- Трудноћа ми је била до последњег момента уредна. Ни на крај памети ми није било да ћу на порођају преживети незамисливу страхоту. Из главе нећу моћи да избришем слику своје мртворођене бебе, коју сам видела тог 25. децембра одмах после порођаја, у 9. 30 увече. Дан раније, др Благоје Пејковић одлучио је да ми изазове порођај и прикључио ме на индукцију. Нисам се породила тог дана. Наредног сам већ по подне трпела неподношљиве болове, који су ми изазивали повраћање - почиње своју исповест за „Ало!“ несрећна жена.

Комора: Започели смо процес
- Упознат сам случајем за који сте заинтересовани, али нисам у могућности да дајем детаљније информације о целом процесу, с обзиром на то да се ради о пословној тајни - каже за „Ало!“ Александар Радосављевић, председник Регионалне лекарске коморе за југоисточну Србију. У Министарству здравља пак кажу да је њихова инспекција обавила ванредни инспекцијски надзор у гинеколошко-акушерском одељењу Опште болнице Алексинац.
- Наложена је ванредна унутрашња провера квалитета стручног рада здравствених радника. Инспекцијски надзор је у току, а здравствени инспектор ће предузети прописане мере по добијању нових података - каже за „Ало!“ Немања Великић, портпарол Министарства здравља.

Како она каже, увече, око 19. 30, др Благоје Пејковић одлучио је да је породи.

- Пробушио ми је водењак. Била сам исцрпљена, гладна и жедна. Беба се заглавила у карлици. Др Пејковић је почео да ми притиска стомак и виче да се напињем. Нисам имала снаге за напон. У 9. 30 увече, након мучног чекања, родила сам мртво дете. Доктор ми је показао мртву бебу и рекао: „Гледај шта си урадила!“. Било је стравично - прича Марија и додаје да је у Општој болници у Алексинцу остала два дана, да би је на свој захтев напустила.

- Трпела сам психичко злостављање медицинског особља, које ме је оптуживало за смрт бебе и зато сам отишла - каже она и напомиње да је због свега тужила др Пејковића надлежном суду, Суду части Лекарске коморе, али је пријавила и Министарству здравља. С друге стране, др Благоје Пејковић, гинеколог који је порађао Марију, негира за „Ало!“ да је на било који начин малтретирао ту породиљу.

- Порођај је текао нормално. Трудница је имала све добре параметре које испитујемо пред сваки и у току порођаја. У моменту изласка бебе, није осећала болове и престала је да се напиње. Она више није могла да учествује у порођају.

Дете је било на на три центиметра од излаза из вагине, а тада више није могуће урадити хитни царски рез. Молио сам је и терао да се напне. Она се на више од пола сата искључила из порођаја и није било више никакве шансе да се нешто уради. Пракса је да се породиљама покаже беба, па и мртворођена, после афере „крађа беба“ - наводи др Пејковић.

Како он додаје, одазваће се сваком позиву Лекарске коморе, редовног суда и инспекције Министарства здрваља, јер је и њему у интересу да се докаже шта се стварно десило на том порођају.

Обдукциони налаз

У обдукционом налазу мртворођенчета из Завода за судску медицину у Нишу, који је „Ало!“ добио на увид, између осталог стоји да је беба удахнула плодову воду која је садржала столицу, имала нагњечења мозга, крварење испод мождане опне и упалу бронхија, због чега је и преминула.

 


# Мозгово Марија Мијаиловић Милошевић Благоје Пејковић тужба гинекологија порођај
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима