Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Marija Mijailović Milošević tužila dr Blagoja Pejkovića

rss

06.02.2015. Alo

Marija Mijailović Milošević iz sela Mozgovo, kod Aleksinca, koja se porodila 25. decembra prošle godine u aleksinačkoj bolnici, tvrdi da je njena beba umrla tokom porođaja zbog loše procene ginekologa dr Blagoja Pejkovića, a slučaj je dospeo do Lekarske komore jugoistočne Srbije i Ministarstva zdravlja.

Marija Mijailović Milošević tužila dr Blagoja Pejkovića

- Trudnoća mi je bila do poslednjeg momenta uredna. Ni na kraj pameti mi nije bilo da ću na porođaju preživeti nezamislivu strahotu. Iz glave neću moći da izbrišem sliku svoje mrtvorođene bebe, koju sam videla tog 25. decembra odmah posle porođaja, u 9. 30 uveče. Dan ranije, dr Blagoje Pejković odlučio je da mi izazove porođaj i priključio me na indukciju. Nisam se porodila tog dana. Narednog sam već po podne trpela nepodnošljive bolove, koji su mi izazivali povraćanje - počinje svoju ispovest za „Alo!“ nesrećna žena.

Komora: Započeli smo proces
- Upoznat sam slučajem za koji ste zainteresovani, ali nisam u mogućnosti da dajem detaljnije informacije o celom procesu, s obzirom na to da se radi o poslovnoj tajni - kaže za „Alo!“ Aleksandar Radosavljević, predsednik Regionalne lekarske komore za jugoistočnu Srbiju. U Ministarstvu zdravlja pak kažu da je njihova inspekcija obavila vanredni inspekcijski nadzor u ginekološko-akušerskom odeljenju Opšte bolnice Aleksinac.
- Naložena je vanredna unutrašnja provera kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika. Inspekcijski nadzor je u toku, a zdravstveni inspektor će preduzeti propisane mere po dobijanju novih podataka - kaže za „Alo!“ Nemanja Velikić, portparol Ministarstva zdravlja.

Kako ona kaže, uveče, oko 19. 30, dr Blagoje Pejković odlučio je da je porodi.

- Probušio mi je vodenjak. Bila sam iscrpljena, gladna i žedna. Beba se zaglavila u karlici. Dr Pejković je počeo da mi pritiska stomak i viče da se napinjem. Nisam imala snage za napon. U 9. 30 uveče, nakon mučnog čekanja, rodila sam mrtvo dete. Doktor mi je pokazao mrtvu bebu i rekao: „Gledaj šta si uradila!“. Bilo je stravično - priča Marija i dodaje da je u Opštoj bolnici u Aleksincu ostala dva dana, da bi je na svoj zahtev napustila.

- Trpela sam psihičko zlostavljanje medicinskog osoblja, koje me je optuživalo za smrt bebe i zato sam otišla - kaže ona i napominje da je zbog svega tužila dr Pejkovića nadležnom sudu, Sudu časti Lekarske komore, ali je prijavila i Ministarstvu zdravlja. S druge strane, dr Blagoje Pejković, ginekolog koji je porađao Mariju, negira za „Alo!“ da je na bilo koji način maltretirao tu porodilju.

- Porođaj je tekao normalno. Trudnica je imala sve dobre parametre koje ispitujemo pred svaki i u toku porođaja. U momentu izlaska bebe, nije osećala bolove i prestala je da se napinje. Ona više nije mogla da učestvuje u porođaju.

Dete je bilo na na tri centimetra od izlaza iz vagine, a tada više nije moguće uraditi hitni carski rez. Molio sam je i terao da se napne. Ona se na više od pola sata isključila iz porođaja i nije bilo više nikakve šanse da se nešto uradi. Praksa je da se porodiljama pokaže beba, pa i mrtvorođena, posle afere „krađa beba“ - navodi dr Pejković.

Kako on dodaje, odazvaće se svakom pozivu Lekarske komore, redovnog suda i inspekcije Ministarstva zdrvalja, jer je i njemu u interesu da se dokaže šta se stvarno desilo na tom porođaju.

Obdukcioni nalaz

U obdukcionom nalazu mrtvorođenčeta iz Zavoda za sudsku medicinu u Nišu, koji je „Alo!“ dobio na uvid, između ostalog stoji da je beba udahnula plodovu vodu koja je sadržala stolicu, imala nagnječenja mozga, krvarenje ispod moždane opne i upalu bronhija, zbog čega je i preminula.

 

Komentara: 5


# Mozgovo Marija Mijailović Milošević Blagoje Pejković tužba ginekologija porođaj
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+11) (-15)

  Savka 06.02.2015.
  Dete udahnulo plodovu vodu i mekonijum a oni optuzuju doktora???Imalo anomalije-i za to je kriv doktor???Svasta ima pod kapom nebeskom.Zalosno za dete ali kriviti doktora zbog stvari na koje ne moze on da utice-VAN PAMETI!!!

 • (+18) (-5)

  Mica 06.02.2015.
  Isti scenario se i meni dogodio na porodjaju pe 4 godine (isti doktor u pitanju), samo sto sam imala srece da se tu zatekao jos jedan doktor uz ciju pomoc sam se porodila, bebi je radjena reanimacija i dat je kiseonik i posle 12h u inkubatoru beba je bila bolje, i sada je hvala Bogu dobro. Ali ovakvih slucajeva ima na tone...Treba ovome stati na put...

 • (+11) (-5)

  Dejan 06.02.2015.
  Da se zatvori i porodiliste i bolnica ionako nicemu ne sluzi i nista nemaju,obican podrum od bolnice.

 • (+8) (-13)

  Zora 06.02.2015.
  Ovo se desava i desavace se.Kada zena ne zeli da se napinje tu nema pomoci.Doktor ne moze da gura umesto nje.Jos ako dete ima i ovakve anomalije tesko da je doktor kriv.A jos je dete udahnulo plodovu vodu i ......Gde je tu greska lekara???Dajte ljudi razmisljajte racionalno.Pa svako ko malo procita nesto,to moze da nauci.

 • (+11) (-2)

  Ljubica 10.02.2015.
  U Aleksinackoj bolnici mnogi pojma nemaju sa zivotom,a i van bolnice bog digao ruke!!!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima