Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Четири месеца мистерије Алексиног убиства

rss

05.09.2021. Блиц / Бранко Јаначковић

"Четврти месец пролази, а бол је из дана у дан све већа и већа. Како време пролази без њега, почињемо да будемо свесни да је то то. Ми смо константно били у нади да ће сваког часа да се појави, да се врати… Чекамо га и даље да се појави на вратима, да се јави, а бол је све тежа и тежа…"

Четири месеца мистерије Алексиног убиства

Овако за "Блиц" прича Сара Стојменовић (23), рођена сестра Алексе Стојменовића (26) из Алексинца, који је настрадао 16. маја у тучи на прослави 18. рођендана у ресторану "Оаза" у том граду. Алекса је кобне вечери задобио фатални ударац у врат, услед чега је дошло до крварења у можданом стаблу и престанка рада срца и дисања.

Полиција је у сарадњи са ВЈТ Ниш ухапсила О. П. (18) из Алексинца због сумње да је је Алекси задао кобни ударац и тако починио кривично дело наношења тешке телесне повреда са смртним исходом. Он се још налази у притвору, док су четворица младића осумњичених само за учешће у тучи пуштени да се бране са слободе. Истрага коју води Више јавно тужилаштво и даље је у току.

Ударац флашом

Сара наводи да она и чланови њене породице не верују у наводе да је Алекса посрнуо и пао због ударца флашом, како се наводи у вештачењу видео снимака Националног центра за криминалистичку форензику МУП-а, већ да је медицинско вештачење које је најмеродавније, показало да је до смрти њеног брата дошло услед пуцања леве пршљенске артерије а да је кобан ударац могао бити задат нешто пре тога песницом у врат.

Сара наводи и да је ударац флашом који се види на снимку, који кружи друштвеним мрежама, био нанет када је Алекса већ почео да посрће и пада, што се не уклапа у механизам наношења фаталне повреде.

- Вештаци су објаснили да до пуцања вертебралне артерије долази након ударца у врат, испод ува, код угла доњовиличне кости, где је и Алекса имао подлив од ударца, и потом наглог померања главе у страну. У медицинској литератури нису описане ситуације да до пуцања те артерије може доћи само услед наглог и прекомерног померања врата, рецимо услед избегавања ударца, већ искључиво услед ударца. Такође, по њиховим наводима, потребно је неко време од ударца да би дошло до онесвешћивања услед крварења у можданом стаблу, што одговара описаној ситуацији са снимка на којем младић у тамној кошуљи, за кога ће се касније испоставити да је осумњичени О. П., замахује у правцу Алексе. Ми и не знамо тог осумњиченог, нама га је суд представио. Немамо ми ништа против њега па да мора он да одговара али је он осумњичен за наношење те повреде - каже Сара за "Блиц".

Она додаје да је Алекса добио и ударац флашом у главу, али да тај ударац, по ономе што проистиче из медицинског вештачења, не може бити смртоносан.

- На снимку се види да Алекса већ почиње да посрће када је ударен флашом у главу, док вештаци истичу да је потребно да прође неко краће време од ударца да би особа почела да пада услед крварења у можданом стаблу. Артерија значи није могла да пукне од ударца флашом јер је од после тог ударца одмах пао - каже Сара.

Медицинско вештачење

Она истиче да су вештаци медицинске струке навели након предочених околности случаја и увида у видео снимке да је до пуцања пршљенске артерије "могло доћи ударцом шаке стиснуте у песницу".

- До ове повреде је управо могло доћи деловањем, механизмом удара, шаке стиснуте у песницу што и одговара снимку са видео наџора, односно при деловању десне руке лица у тамној кошуљи нижег раста од сада покојног Алексе. Наиме овакво деловање у склопу напред датог осврта на природу и механизам настанка расцепа пршљенске артерије управо може досвети до наглог и прекомерног померања главе и врата у бочну, у овом случају десну страну, што и представља разлог, односно механизам за настанак расцепа леве пршљенске артерије - предочава Сара део из медицинског вештачења.

Она каже да нагњечење које је утврђено на потиљку лака повреда која је нанета тупим предметом и сигурно није могла да доведе до расепа леве пршљенске артерије. Та повреда је највероватније настала накод пада и удара о чврсту површину али вештаци не искључују ни могућност ударца неког чврстог предмета на темено потиљачну регију главе.

На снимку се не види ударац, породица тражи пуштање осумњиченог

Породица осумњиченог О. П. тврди да је он невин седи у притвору већ више од 100 дана јер се на снимцима надзорних камера који су се појавили у јавности, "види да је он само замахнуо према Алекси али не и да га је ударио" те да је фатални ударац наводно "задала за сада непозната особа флашом", што се такође види на снимку.

У прилог томе они истичу и вештачење Националног центра за криминалистичку форензику МУП-а у којем се наводи, по писању медија, да између О. П. и Алексе уопште није дошло до контакта и да је Алекса посрнуо и пао након ударца предметом, највероватније флашом зелене боје, те да је један од гостију, који је флашу држао десном руком, ударио Алексу у врат са леве стране испод потиљка.

Више јавно тужилаштво затражило је од Националног центра за криминалистичку форензику допунско изјашњење везано за овај налаз, које још увек није достављено.

Тужилаштво

"Блиц" је затражио од Вишег јавног тужилаштва одговоре на питања шта је показало вештачење снимака из ресторана „Оаза“ које је обавио Национални центар за криминалистичку форензику МУП-а Србије и да ли је тачно да је вештачењем снимака утврђено да до контакта између настрадалог Алексе и О. П. није дошло као, да ли је тачно да је Више јавно тужилаштво затражило додатна појашњења или анализе снимка од Националног центар за криминалистичку форензику МУП-а Србије те да ли ће се сходно налазу Националног центра за криминалистичку форензику осумњичени О. П. бранити са слободе у даљем току поступка? До закључења текста, одговоре нисмо добили.

Сара се запослила на Алексином радном месту

Сара је почела да ради у Алексинцу, на радном месту на којем је био запослен њен брат.

- Фирма у којој је радио је стварно била коректна, понудили су ми посао да радим уместо њега у продавници у којој је он радио. Радим на његовом месту и све ме подсећа на њега. И кућа и посао, јако је тешко... - каже Сара.

Извор


# полиција суђење Блиц Алекса Стојменовић Ресторан Оаза
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима