Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Бржа потрага за несталом децом

rss

12.06.2012. М. Галовић, Политика

Србија прва у региону уводи јединствени европски број 116-000

У потрази за несталим дечаком из Алексинца учествовала је и Жандармерија

Непуна два месеца трајала је потрага за М. Р. (11) из Алексинца који је нестао 3. марта ове године. Полиција, Жандармерија и мештани данима су претраживали терен око насеља Алексиначки рудници, али није пронађен ниједан траг који би указао где би могао бити дечак. И када су униформисани припадници МУП-а повучени са терена, мањи полицијски тимови и отац детета праверавали су сваки информацију, сваку гласину попут оне да је дечак виђен на Бановом брду у Београду. Потрага је окончана 29. априла, када су тело М. Р., у реци Моравица код Алексинца, пронашли мештани. Није било трагова који би указали на насилну смрт.

Ускоро би расветљавање судбине нестале деце могло да буде ефикасније. Невладина организација „Астра” ће увести посебну телефонску линију за пријаву нестанака деце. Реч је о јединственом европском броју за несталу децу 116-000, који постоји у 16 држава, а Србија ће бити прва у југоисточној Европи која га користи.

– Ми не водимо истрагу, већ смо ту да помогнемо грађанима. Можемо да помогнемо и МУП-у, јер су невладине организације брже од међународних полицијских формалности. Наиме, укидање граница унутар ЕУ, па и визна либерализација, олакшавају пребацивање деце из једне земље у другу – објашњава Ивана Радовић, координаторка за превенцију у „Астри”.

Републичка агенција за електронске комуникације (Рател) доделила је „Астри” број 116-000, који се лако памти као „једанаест-шест хиљада”, а неопходно је да се обаве још неке техничке формалности да би он почео да функционише. Рател је тражио да иза тога стане нека државна институција, па је после преписке између МУП-а и Министарства рада и социјалне политике, то учинило ово друго министарство, кажу у „Астри”. Очекује се да ће ова невладина организација и МУП потписати меморандум о сарадњи, за шта постоји обострана заинтересованост.

МУП Србије, у периоду од почетка 2009. до априла 2012. године, евидентирао је нестанак 493 детета, узраста до 14 година, а чак 489 случајева је решено у року од неколико дана по добијању пријаве. Углавном је реч о бекствима од куће, склањању код другова или другарица, иако је реч о веома младим особама.

– Четири потраге су и даље активне. Две само формално, јер се зна где су деца, код једног од разведених родитеља. Наиме, бивши супружници не желе да одјаве пријаву нестанка, па се чека судска одлука у овим случајевима. Друга два случаја, односе се на двоје деце која су се, сви прикупљени подаци указују, утопила у Сави и Морави – каже Горан Јакус, шеф Одсека за потражну делатност у Управи криминалистичке полиције МУП-а Србије.

Тела нису пронађена, па су поменуте потраге и даље на снази.

– Када је реч о пријавама нестанка деце до 14 година поступамо одмах, без одлагања. Исто важи и за малолетнике који имају између 14 и 18 година, па и за млађе пунолетне од 18 до 20 година, када је реч о некарактеристичним нестанцима. На пример, када нестане млада особа из нормалне породице, која до тада није бежала од куће, или одлазила без јављања укућанима. Ако је такво понашање постојало раније, полиција има дискреционо право да почетак потраге одложи за 24 часа не би ли се нестала особа у међувремену појавила. Али, када је реч о младима узраста између 14 и 18 година, одређене провере се и у том случају предузимају без одлагања – објашњава Јакус.

МУП Србије спроводи различите методе потраге у зависности од тога да ли је дете нестало у руралној или урбаној средини. Када је реч о руралној средини, као што је то било у случају дечака М. Р. из Алексинца, процедура је таква да се обавештавају све полицијске управе у околини, на место нестанка излазе расположиве снаге полиције и Жандармерије, као и водичи службених паса, да би се „прочешљао” терен.

– Међутим, такве снаге се не могу у недоглед задржавати на терену, због других задатака МУП-а, па се повлаче након што се терен детаљно „прочешља”. Ни тада не одустајемо од потраге, већ посао настављају оперативци, покушавајући да пронађу неки траг – објашњава Јакус.

Када је реч о тражењу нестале деце у градовима, уз оперативце који долазе у породицу, ангажују се патроле и интервентне екипе којима се даје опис детета за којим се трага. Обавештавају се и социјални радници, обављају се разговори са могућим сведоцима који би могли да нешто знају о околностима под којима је нестало дете или су га видели негде на улици.


-----------------------------------------------------------

Објављивање фотографија несталих у медијима

Полиција је суздржана када је реч о објављивању фотографија нестале деце у медијима, у пракси, слике радије подели радницима комуналних предузећа, таксистима и, наравно, позорницима. У „Астри” кажу да би такав потез, уз обавезну сагласност родитеља, могли брзо спровести и тако помоћи званичну потрагу. У МУП-у кажу да постоји простор за побољшање потражне делатности, посебно кроз посебну обуку униформисаних припадника полиције и ако би се, у складу са могућностима, повећао број оперативаца на овим задацима.


# Моравица фотографија
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима