Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Brža potraga za nestalom decom

rss

12.06.2012. M. Galović, Politika

Srbija prva u regionu uvodi jedinstveni evropski broj 116-000

U potrazi za nestalim dečakom iz Aleksinca učestvovala je i Žandarmerija

Nepuna dva meseca trajala je potraga za M. R. (11) iz Aleksinca koji je nestao 3. marta ove godine. Policija, Žandarmerija i meštani danima su pretraživali teren oko naselja Aleksinački rudnici, ali nije pronađen nijedan trag koji bi ukazao gde bi mogao biti dečak. I kada su uniformisani pripadnici MUP-a povučeni sa terena, manji policijski timovi i otac deteta praveravali su svaki informaciju, svaku glasinu poput one da je dečak viđen na Banovom brdu u Beogradu. Potraga je okončana 29. aprila, kada su telo M. R., u reci Moravica kod Aleksinca, pronašli meštani. Nije bilo tragova koji bi ukazali na nasilnu smrt.

Uskoro bi rasvetljavanje sudbine nestale dece moglo da bude efikasnije. Nevladina organizacija „Astra” će uvesti posebnu telefonsku liniju za prijavu nestanaka dece. Reč je o jedinstvenom evropskom broju za nestalu decu 116-000, koji postoji u 16 država, a Srbija će biti prva u jugoistočnoj Evropi koja ga koristi.

– Mi ne vodimo istragu, već smo tu da pomognemo građanima. Možemo da pomognemo i MUP-u, jer su nevladine organizacije brže od međunarodnih policijskih formalnosti. Naime, ukidanje granica unutar EU, pa i vizna liberalizacija, olakšavaju prebacivanje dece iz jedne zemlje u drugu – objašnjava Ivana Radović, koordinatorka za prevenciju u „Astri”.

Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) dodelila je „Astri” broj 116-000, koji se lako pamti kao „jedanaest-šest hiljada”, a neophodno je da se obave još neke tehničke formalnosti da bi on počeo da funkcioniše. Ratel je tražio da iza toga stane neka državna institucija, pa je posle prepiske između MUP-a i Ministarstva rada i socijalne politike, to učinilo ovo drugo ministarstvo, kažu u „Astri”. Očekuje se da će ova nevladina organizacija i MUP potpisati memorandum o saradnji, za šta postoji obostrana zainteresovanost.

MUP Srbije, u periodu od početka 2009. do aprila 2012. godine, evidentirao je nestanak 493 deteta, uzrasta do 14 godina, a čak 489 slučajeva je rešeno u roku od nekoliko dana po dobijanju prijave. Uglavnom je reč o bekstvima od kuće, sklanjanju kod drugova ili drugarica, iako je reč o veoma mladim osobama.

– Četiri potrage su i dalje aktivne. Dve samo formalno, jer se zna gde su deca, kod jednog od razvedenih roditelja. Naime, bivši supružnici ne žele da odjave prijavu nestanka, pa se čeka sudska odluka u ovim slučajevima. Druga dva slučaja, odnose se na dvoje dece koja su se, svi prikupljeni podaci ukazuju, utopila u Savi i Moravi – kaže Goran Jakus, šef Odseka za potražnu delatnost u Upravi kriminalističke policije MUP-a Srbije.

Tela nisu pronađena, pa su pomenute potrage i dalje na snazi.

– Kada je reč o prijavama nestanka dece do 14 godina postupamo odmah, bez odlaganja. Isto važi i za maloletnike koji imaju između 14 i 18 godina, pa i za mlađe punoletne od 18 do 20 godina, kada je reč o nekarakterističnim nestancima. Na primer, kada nestane mlada osoba iz normalne porodice, koja do tada nije bežala od kuće, ili odlazila bez javljanja ukućanima. Ako je takvo ponašanje postojalo ranije, policija ima diskreciono pravo da početak potrage odloži za 24 časa ne bi li se nestala osoba u međuvremenu pojavila. Ali, kada je reč o mladima uzrasta između 14 i 18 godina, određene provere se i u tom slučaju preduzimaju bez odlaganja – objašnjava Jakus.

MUP Srbije sprovodi različite metode potrage u zavisnosti od toga da li je dete nestalo u ruralnoj ili urbanoj sredini. Kada je reč o ruralnoj sredini, kao što je to bilo u slučaju dečaka M. R. iz Aleksinca, procedura je takva da se obaveštavaju sve policijske uprave u okolini, na mesto nestanka izlaze raspoložive snage policije i Žandarmerije, kao i vodiči službenih pasa, da bi se „pročešljao” teren.

– Međutim, takve snage se ne mogu u nedogled zadržavati na terenu, zbog drugih zadataka MUP-a, pa se povlače nakon što se teren detaljno „pročešlja”. Ni tada ne odustajemo od potrage, već posao nastavljaju operativci, pokušavajući da pronađu neki trag – objašnjava Jakus.

Kada je reč o traženju nestale dece u gradovima, uz operativce koji dolaze u porodicu, angažuju se patrole i interventne ekipe kojima se daje opis deteta za kojim se traga. Obaveštavaju se i socijalni radnici, obavljaju se razgovori sa mogućim svedocima koji bi mogli da nešto znaju o okolnostima pod kojima je nestalo dete ili su ga videli negde na ulici.


-----------------------------------------------------------

Objavljivanje fotografija nestalih u medijima

Policija je suzdržana kada je reč o objavljivanju fotografija nestale dece u medijima, u praksi, slike radije podeli radnicima komunalnih preduzeća, taksistima i, naravno, pozornicima. U „Astri” kažu da bi takav potez, uz obaveznu saglasnost roditelja, mogli brzo sprovesti i tako pomoći zvaničnu potragu. U MUP-u kažu da postoji prostor za poboljšanje potražne delatnosti, posebno kroz posebnu obuku uniformisanih pripadnika policije i ako bi se, u skladu sa mogućnostima, povećao broj operativaca na ovim zadacima.


# Moravica fotografija
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima