Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Камионџије крале на путарини

rss

05.03.2008. Бранко Јаначковић (www.blic.co.yu)

Камионџије крале на путарини
Полиција открила нову превару на аутопуту Ниш-Београд

Нишка полиција открила је нову велику превару на аутопуту Ниш-Београд којом су возачи домаћих и страних камиона избегавали плаћање пуног износа путарине. Кривичне пријаве којима се терете за утају поднете су против 18 камионџија који су ухваћени на делу.

Камионџије су ухапшене након тајне акције полиције која је од 20. до 29. фебруара изведена код наплатне рампе Алексиначки рудници. Полиција је пратећи камионџије открила да су се на половини аутопута возачи теретњака који долазе из правца Ниша и из правца Београда сусретали на паркинзима и у угоститељским објектима где су размењивали картице за плаћање путарине. Начелник нишке Криминалистичке полиције Драган Брадић објаснио је начин на који је функционисала превара.

- Возач који је долазио из правца Београда искључио би се са аутопута на наплатној рампи код Алексинца и тада инкасантима дао картицу, која је заправо издата на наплатној станици код Ниша а коју је претходно разменио са колегама. Тако их је путарина од Београда до Ниша уместо регуларних 4.390 динара за домаћа и 6.420 динара за страна возила коштала 530, односно 750 динара, колико кошта путарина на релацији од Ниша до Алексиначких рудника - рекао је Брадић.

На тај начин возачи домаћих камиона на путарини су „штедели“ 3.860 динара а страни возачи 5.670 динара.

- Ово се дешавало већ неколико година на аутопуту, а сумњамо да су и многи угоститељски радници умешани у преваре тако што су посредовали у размени картица - рекао је Брадић.

Како „Блиц“ сазнаје, камионџије би по проласку кроз наплатну рампу код Алексиначких рудника одмах правиле полукружно окретање, узимале нову картицу и настављале аутопутем ка Нишу, тако да им је остајало да плате још путарину од Алексинца до Ниша.

Општински јавни тужилац у Алексинцу Иван Станојевић каже да ће кривичне пријаве против наших држављана бити процесуиране наредних дана.

- Полиција је одрадила добар посао. Имамо записе са тахограва, путне налоге и друге доказе који показују одакле су се камиони кретали, а где буде нужно, наложићемо истражне радње - каже Станојевић.

Тројици ухапшених страних камионџија - Горану П. (36) из села Главачица код Бјељине, Радомиру Д. (52) из села Загони код Братунца, држављанима БиХ, и Македонцу Томи Ј. (38) из Кавадараца, истражни судија Општинског суда у Алексинцу по скраћеном поступку изрекао је новчане казне од по 20.000 динара, након чега су пуштени.

- Сва тројица су признала кривично дело, али су навела да им је то први пут. Рекли су да не познају камионџију који их је, наводно, насамарио и предложио да замене картице на једном од одморишта између Ниша и Београда. Изречене су им новчане казне, али ако понове кривично дело, чека их затворска казна од шест месеци - каже судија Благоје Стефановић.

Нишка полиција процењује да је број оних који су на овај начин поткрадали државу неупоредиво већи и најављује нове акције којим ће ова појава бити сузбијена. Овим аутопутем дневно прође по неколико стотина камиона, тако да је несумњиво да је држава месечно остајала ускраћена за више милиона динара.

Запрећена и затворска казна

Ухапшене камионџије, за ово кривично дело могу да буду кажњени новчано до 200.000 динара или казном до шест месеци затвора. Кривичне пријаве поднете су против Дејана Ј. из Горњег Барбеша код Гаџиног Хана, Зорана Ј. из села Бановце код Сурдулице, Игора С. из Поридворице, Предрага С. из Владичиног Хана, Владана П. из Ниша, Боже М. из Придворице, Бојана М. из Куршумлије, Србислава П. из Сврљига, Невзада Ф. из Великог Трновца, Саше Т. из Банатских Карловаца, Славише С. из Боштрања, Михаља Б. из Зрењанина, Томислава Ж. из Ковина, Душка Б. из Пачира и Јована В. из села Марковић код Куршумлије. Осумњичени су за ситну крађу, утају и превару.

http://www.blic.co.yu/


#
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима