Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kamiondžije krale na putarini

rss

05.03.2008. Branko Janačković (www.blic.co.yu)

Kamiondžije krale na putarini
Policija otkrila novu prevaru na autoputu Niš-Beograd

Niška policija otkrila je novu veliku prevaru na autoputu Niš-Beograd kojom su vozači domaćih i stranih kamiona izbegavali plaćanje punog iznosa putarine. Krivične prijave kojima se terete za utaju podnete su protiv 18 kamiondžija koji su uhvaćeni na delu.

Kamiondžije su uhapšene nakon tajne akcije policije koja je od 20. do 29. februara izvedena kod naplatne rampe Aleksinački rudnici. Policija je prateći kamiondžije otkrila da su se na polovini autoputa vozači teretnjaka koji dolaze iz pravca Niša i iz pravca Beograda susretali na parkinzima i u ugostiteljskim objektima gde su razmenjivali kartice za plaćanje putarine. Načelnik niške Kriminalističke policije Dragan Bradić objasnio je način na koji je funkcionisala prevara.

- Vozač koji je dolazio iz pravca Beograda isključio bi se sa autoputa na naplatnoj rampi kod Aleksinca i tada inkasantima dao karticu, koja je zapravo izdata na naplatnoj stanici kod Niša a koju je prethodno razmenio sa kolegama. Tako ih je putarina od Beograda do Niša umesto regularnih 4.390 dinara za domaća i 6.420 dinara za strana vozila koštala 530, odnosno 750 dinara, koliko košta putarina na relaciji od Niša do Aleksinačkih rudnika - rekao je Bradić.

Na taj način vozači domaćih kamiona na putarini su „štedeli“ 3.860 dinara a strani vozači 5.670 dinara.

- Ovo se dešavalo već nekoliko godina na autoputu, a sumnjamo da su i mnogi ugostiteljski radnici umešani u prevare tako što su posredovali u razmeni kartica - rekao je Bradić.

Kako „Blic“ saznaje, kamiondžije bi po prolasku kroz naplatnu rampu kod Aleksinačkih rudnika odmah pravile polukružno okretanje, uzimale novu karticu i nastavljale autoputem ka Nišu, tako da im je ostajalo da plate još putarinu od Aleksinca do Niša.

Opštinski javni tužilac u Aleksincu Ivan Stanojević kaže da će krivične prijave protiv naših državljana biti procesuirane narednih dana.

- Policija je odradila dobar posao. Imamo zapise sa tahograva, putne naloge i druge dokaze koji pokazuju odakle su se kamioni kretali, a gde bude nužno, naložićemo istražne radnje - kaže Stanojević.

Trojici uhapšenih stranih kamiondžija - Goranu P. (36) iz sela Glavačica kod Bjeljine, Radomiru D. (52) iz sela Zagoni kod Bratunca, državljanima BiH, i Makedoncu Tomi J. (38) iz Kavadaraca, istražni sudija Opštinskog suda u Aleksincu po skraćenom postupku izrekao je novčane kazne od po 20.000 dinara, nakon čega su pušteni.

- Sva trojica su priznala krivično delo, ali su navela da im je to prvi put. Rekli su da ne poznaju kamiondžiju koji ih je, navodno, nasamario i predložio da zamene kartice na jednom od odmorišta između Niša i Beograda. Izrečene su im novčane kazne, ali ako ponove krivično delo, čeka ih zatvorska kazna od šest meseci - kaže sudija Blagoje Stefanović.

Niška policija procenjuje da je broj onih koji su na ovaj način potkradali državu neuporedivo veći i najavljuje nove akcije kojim će ova pojava biti suzbijena. Ovim autoputem dnevno prođe po nekoliko stotina kamiona, tako da je nesumnjivo da je država mesečno ostajala uskraćena za više miliona dinara.

Zaprećena i zatvorska kazna

Uhapšene kamiondžije, za ovo krivično delo mogu da budu kažnjeni novčano do 200.000 dinara ili kaznom do šest meseci zatvora. Krivične prijave podnete su protiv Dejana J. iz Gornjeg Barbeša kod Gadžinog Hana, Zorana J. iz sela Banovce kod Surdulice, Igora S. iz Poridvorice, Predraga S. iz Vladičinog Hana, Vladana P. iz Niša, Bože M. iz Pridvorice, Bojana M. iz Kuršumlije, Srbislava P. iz Svrljiga, Nevzada F. iz Velikog Trnovca, Saše T. iz Banatskih Karlovaca, Slaviše S. iz Boštranja, Mihalja B. iz Zrenjanina, Tomislava Ž. iz Kovina, Duška B. iz Pačira i Jovana V. iz sela Marković kod Kuršumlije. Osumnjičeni su za sitnu krađu, utaju i prevaru.

http://www.blic.co.yu/


#
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima