Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Годишњица битке у Горњем Адровцу

rss

02.09.2014. РТС, Фото Општина Алексинац, Алексинац.Нет

У Горњем Адровцу код Алексинца обележено је 138 година од битке у којој је погинуо пуковник Николај Рајевски, један од близу 5.000 руских добровољаца у борбама за ослобођење Србије од турске власти.
Пуковник Рајевски инспирисао је Толстоја за лик грофа Вронског из романа "Ана Карењина".

Годишњица битке у Горњем Адровцу

Године 1876. Србија је повела борбу за ослобађање још неослобођених територија од турске власти. На подручју Алексинца водило се више битака.

Најкритичније је било код Горњег Адровца, где је српска пешадија пред бројнијом и јачом силом кренула у повлачење. Главнокоманђујући, генерал Черњејев послао је руског добровољца Рајевског да задржи тај напад.

"Пуковник Рајевски је дошао, организовао одбрану, зауставио турски напад, али у тренутку кад се спремао да крене у противнапад погодио га је турски метак право у главу и он је издахнуо ту где је овај мали споменик", каже Зоран Стевановић, историчар.

Николај Рајевски један је од близу 5.000 руских доброљаца који су дошли да помогну Србима у борби против Турака.

Живот пуковника Рајевског инспирисао је Толстоја за лик грофа Вронског у роману "Ана Карењина". Мајка и снаја Николаја Рајевског подигле су цркву Свете Тројице на месту где је погинуо у Горњем Адровцу. Црква је пдоигнута на плацу који је за ту намену купила краљица Наталија.

"Знамо да је "Ана Карењина" друга најчитанија књига, односно прва после "Библије". То је љубав која и даље интригира наше људе", каже Љубомир Буцек, Друштво српско-руског пријатељства Рајевски - Вронски.

У знак сећања на ту битку одржан је помен страдалим Србима и положени су венци на споменик Рајевском.


# Ана Карењина годишњица Горњи Адровац Зоран Стевановић Николај Рајевски битка Љубомир Буцек
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима