Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Godišnjica bitke u Gornjem Adrovcu

rss

02.09.2014. RTS, Foto Opština Aleksinac, Aleksinac.Net

U Gornjem Adrovcu kod Aleksinca obeleženo je 138 godina od bitke u kojoj je poginuo pukovnik Nikolaj Rajevski, jedan od blizu 5.000 ruskih dobrovoljaca u borbama za oslobođenje Srbije od turske vlasti.
Pukovnik Rajevski inspirisao je Tolstoja za lik grofa Vronskog iz romana "Ana Karenjina".

Godišnjica bitke u Gornjem Adrovcu

Godine 1876. Srbija je povela borbu za oslobađanje još neoslobođenih teritorija od turske vlasti. Na području Aleksinca vodilo se više bitaka.

Najkritičnije je bilo kod Gornjeg Adrovca, gde je srpska pešadija pred brojnijom i jačom silom krenula u povlačenje. Glavnokomanđujući, general Černjejev poslao je ruskog dobrovoljca Rajevskog da zadrži taj napad.

"Pukovnik Rajevski je došao, organizovao odbranu, zaustavio turski napad, ali u trenutku kad se spremao da krene u protivnapad pogodio ga je turski metak pravo u glavu i on je izdahnuo tu gde je ovaj mali spomenik", kaže Zoran Stevanović, istoričar.

Nikolaj Rajevski jedan je od blizu 5.000 ruskih dobroljaca koji su došli da pomognu Srbima u borbi protiv Turaka.

Život pukovnika Rajevskog inspirisao je Tolstoja za lik grofa Vronskog u romanu "Ana Karenjina". Majka i snaja Nikolaja Rajevskog podigle su crkvu Svete Trojice na mestu gde je poginuo u Gornjem Adrovcu. Crkva je pdoignuta na placu koji je za tu namenu kupila kraljica Natalija.

"Znamo da je "Ana Karenjina" druga najčitanija knjiga, odnosno prva posle "Biblije". To je ljubav koja i dalje intrigira naše ljude", kaže Ljubomir Bucek, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva Rajevski - Vronski.

U znak sećanja na tu bitku održan je pomen stradalim Srbima i položeni su venci na spomenik Rajevskom.

Komentara: 0


# Ana Karenjina godišnjica Gornji Adrovac Zoran Stevanović Nikolaj Rajevski bitka Ljubomir Bucek
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}