Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Блиц: Хаос код Алексинца због покварене рампе

rss

04.08.2014.

Покварена рампа на пружном прелазу у селу Тешица код Алексинца паралисала је рад Дома у Кулини у којем је смештено 350 особа тешко ментално ометених у развоју.

Блиц: Хаос код Алексинца због покварене рампе

Директор дома Горан Петковић апелује да се проблем хитно реши јер већ пет дана имају великих проблема са транспортом штићеника и доласком запослених на посао.

- Већ пет дана за редом рампа је или сатима спуштена или је пак подигнута а возови пролазе. Јутрос је аутобус са 50 радника поново каснио два сата на посао јер су стајали испред спуштене рампе а воза ниоткуда. Звао ме је возач да пита шта да ради. Ко има овлашћење да му каже да пређе преко прелаза док су спуштени браници? Шта ако аутобус стане а воз наиђе? Ко ће бити одговоран за трагедију 50 људи, пита се Петковић.

Он каже да свакодневно имају потребе да пацијенте из Дома транспортују до болнице у Алексинцу јер међу штићеницима има доста оних који су стари и болесни.

- Како санитетом да се провлачимо између спуштених рампи, како да знамо да ли је тада стварно спуштена или је спуштена због квара. Да ли треба да се деси трагедија па да неко реагује - додаје он.

Петковић напомиње да су једино наишли на разумевање код надлежних у алексиначкој полицији који врше притисак на железницу да реши проблем.

- Наводно је дошло до квара на неким подземним кабловина али се нико не оглашава. Овако може да потраје унедоглед - додаје он.

Директор Медија центра Железница Србије Ненад Станисављевић потврђује да је дошло до квара али наводи да се ради на хитној поправци и оспособљавању путног прелаза.

- Када воз иде од Алексинца ка Нишу, рампа је исправна и ради регуларно а када иде према Алексинцу, рампа не ради јер је дошло до квара на укључним контактима рампе. И то је то што збуњује возаче. Наше екипе су упућене на терен и очекујемо да се проблем сутра реши. Они ће скинути потребне делове са левог колосека пруге, који је затворен за саобраћај до 28 августа због радова на санацији, и пребацити их на десни који сада ради тако да ће рампа бити оспособљена - објашњава Станисављевић.

Он тврди да безбедност није угрожена јер су машиновође упозорене и поступају у складу са таквом ситуацијом.

- Машиновође примењују протокол као да је пружни прелаз у квару. То значи да су обавезни да се зауставе испред прелаза, да сиреном дају дугачак сигнал упозорења, а онда минималном брзином од пет до 10 километара на час, прођу прелаз. Тек када цела дужина воза прође прелаз, могу да наставе регуларном брзином - каже Станисављевић.

Реч је о двоколосечној прузи Алексинац-Грејач-Ниш. На левом колосеку тренутно се одвијају радови на санацији који ће трајати до 28.августа, док се саобраћај одвија једино десним колосеком.


# Горан Петковић дом Тешица саобраћај Железнице Србије пружни прелаз Кулина Ненад Станисављевић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима