Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Blic: Haos kod Aleksinca zbog pokvarene rampe

rss

04.08.2014.

Pokvarena rampa na pružnom prelazu u selu Tešica kod Aleksinca paralisala je rad Doma u Kulini u kojem je smešteno 350 osoba teško mentalno ometenih u razvoju.

Blic: Haos kod Aleksinca zbog pokvarene rampe

Direktor doma Goran Petković apeluje da se problem hitno reši jer već pet dana imaju velikih problema sa transportom štićenika i dolaskom zaposlenih na posao.

- Već pet dana za redom rampa je ili satima spuštena ili je pak podignuta a vozovi prolaze. Jutros je autobus sa 50 radnika ponovo kasnio dva sata na posao jer su stajali ispred spuštene rampe a voza niotkuda. Zvao me je vozač da pita šta da radi. Ko ima ovlašćenje da mu kaže da pređe preko prelaza dok su spušteni branici? Šta ako autobus stane a voz naiđe? Ko će biti odgovoran za tragediju 50 ljudi, pita se Petković.

On kaže da svakodnevno imaju potrebe da pacijente iz Doma transportuju do bolnice u Aleksincu jer među štićenicima ima dosta onih koji su stari i bolesni.

- Kako sanitetom da se provlačimo između spuštenih rampi, kako da znamo da li je tada stvarno spuštena ili je spuštena zbog kvara. Da li treba da se desi tragedija pa da neko reaguje - dodaje on.

Petković napominje da su jedino naišli na razumevanje kod nadležnih u aleksinačkoj policiji koji vrše pritisak na železnicu da reši problem.

- Navodno je došlo do kvara na nekim podzemnim kablovina ali se niko ne oglašava. Ovako može da potraje unedogled - dodaje on.

Direktor Medija centra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević potvrđuje da je došlo do kvara ali navodi da se radi na hitnoj popravci i osposobljavanju putnog prelaza.

- Kada voz ide od Aleksinca ka Nišu, rampa je ispravna i radi regularno a kada ide prema Aleksincu, rampa ne radi jer je došlo do kvara na uključnim kontaktima rampe. I to je to što zbunjuje vozače. Naše ekipe su upućene na teren i očekujemo da se problem sutra reši. Oni će skinuti potrebne delove sa levog koloseka pruge, koji je zatvoren za saobraćaj do 28 avgusta zbog radova na sanaciji, i prebaciti ih na desni koji sada radi tako da će rampa biti osposobljena - objašnjava Stanisavljević.

On tvrdi da bezbednost nije ugrožena jer su mašinovođe upozorene i postupaju u skladu sa takvom situacijom.

- Mašinovođe primenjuju protokol kao da je pružni prelaz u kvaru. To znači da su obavezni da se zaustave ispred prelaza, da sirenom daju dugačak signal upozorenja, a onda minimalnom brzinom od pet do 10 kilometara na čas, prođu prelaz. Tek kada cela dužina voza prođe prelaz, mogu da nastave regularnom brzinom - kaže Stanisavljević.

Reč je o dvokolosečnoj pruzi Aleksinac-Grejač-Niš. Na levom koloseku trenutno se odvijaju radovi na sanaciji koji će trajati do 28.avgusta, dok se saobraćaj odvija jedino desnim kolosekom.


# Goran Petković dom Tešica saobraćaj Železnice Srbije pružni prelaz Kulina Nenad Stanisavljević
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima