Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Анализа воде Института за јавно здравље из Ниша

rss

07.08.2015.

Институт за јавно здравње Ниш, по уговорној обавези према ЈКП Водовод и канализација Алексинац, ради екстерну контролу воде за пиће из комуналног водовода у Алексинцу.

Анализа воде Института за јавно здравље из Ниша

Екстерна контрола се ради три пута месечно, серијом од 10 узорака са опсегом анализа што је прописано важећим Правилником о хигијенској исправности воде за пиће.

ЈКП Алексинац ради свакодневно анализе воде у сврху интерне контроле воде и дужно је да брине о техничкој исправности водовода као и о исправности воде за пиће.

ИЗЈЗ Ниш с њихове стране нису пријавњени проблеми у водоснабдевању Алексинца који би иницирали ванредни мониторинг.

Од 22.7.-3.8.2015.г. у оквиру редовног мониторинга од стране ИЗЈЗ Ниш урађене су две серије узорака. Према резултатима извршеног испитивања у акредитованој лабораторији ИЗЈЗ Ниш, вода из дистрибутивне мреже комунаіног водовода Алексинац је микробиолошки исправна тако да не постоји акутни ризик по здравње становништва. Физичко-хемијске анализе су неусаглашене, али неусаглашени параметри су из групе примедбе потрошача.

ЈКП има право према СЗО на физичко-хемијско одступање од вредности прописаних правилником 20 % на годишњем нивоу-досадашњи проценат одступањаје 5,56%.

Примедбе на квалитет воде од стране потрошача се упућују ЈКП које је дужно да информише становништво о свим поремећајима у водоснабдевању као и радовима на систему водовода.

С поштовањем,
Проф. др Бранислав Тиодоровић


# вода Водовод и канализација ЈП здравље Бранислав Тиодоровић Институт за јавно здравље
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима