Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Индијанци из Алексинца тужили Србију

rss

14.12.2007. Бранко Јаначковић

Индијанци из Алексинца тужили Србију
Поглавица Љупче: Обесправљени смо

Међународни суд за људска права у Стразбуру прихватио је тужбу коју је Удружење Индијанаца Србије поднело против државе Србије - потврђује за „Блиц“ Љупче Павловић (47), радник из Алексинца и председник Удружења Индијанаца Србије. Павловић сматра да су алексиначким Индијанцима угрожена људска права јер је „Електродистрибуција“ у просторијама у којима је седиште Удружења, у Мишићевој улици 14 у Алексинцу, још у априлу искључила струју, иако немају никаква дуговања, а осим тога, приликом оснивања асоцијације, два пута су морали да плате таксу за регистрацију.

- У више наврата национална мањина Индијанаца покушала је да оствари своја права по уставу ове земље. Почело је са плаћањем таксе за регистрацију Удружења Индијанаца. Два пута је плаћена такса. Наставило се тако што је у седишту Удружења искључена струја без судског налога, без правоснажне судске одлуке и без тога да је неко обавестио овлашћено лице Удружења о намерама. Најважније је да Удружење нема дуговања на име утрошене електричне енергије. Поднели смо кривичне пријаве Општинском тужилаштву у Алексинцу, које су одбачене, па смо били принуђени да поднесемо тужбу и Међународном суду за људска права у Стразбуру, који је на основу истих доказа прихватио тужбу у целости - објашњава „поглавица“ Љупче показујући допис другог одељења Европског суда за људска права.

У алексиначкој „Електродистрибуцији“ кажу да се на поменутој адреси ниједно бројило не води на Удружење Индијанаца већ на физичко лице - Тихомира Павловића, који дугује 520.000 динара, те да је акција искључења струје била најављена у локалним медијима, али и писменим путем, три дана пре сече.

- Немамо никакав уговор са Удружењем Индијанаца, нити су они евидентирани као наши корисници. Бројило се на тој адреси води на Тихомира Павловића чији су наследници дужни да преузму дуг - казао је за „Блиц“ директор алексиначког погона „Електродистрибуције“ Драгослав Павловић.

А Љупче Павловић одговара да је управо због оваквих ситуација основао Удружење Индијанаца - због немогућности да пред бирократијом на легалан начин оствари своја права.

- Бројило се води на треће лице, а дистрибуција ме је тужила за дуг који није мој и за који уз то постоји доказ да је плаћен. На суд ме нису ни позвали да покажем доказе, правдајући се да постоје „веродостојни докази“. Будући да то у Алексинцу нисам могао да докажем, доказаћу у Стразбуру као Индијанац - каже Љупче Павловић. Удружење је регистровано прошле године у Алексинцу и до сада му је, према његовим речима, приступило око 350 чланова од Суботице до Врања и Пирота, који деле исту идеју и осећају се обесправљено - као Индијанци.

Први српски Индијанац

Љупче Павловић се први пут изјаснио као Индијанац приликом последњег пописа становништва 2002. године, након чега је прошле године регистровао Удружење.

- Удружење Индијанаца је мој начин да искажем бунт због свега што ми се догађало последњих година са пореским и судским органима. Живимо као у резервату већ годинама и ја и моја породица смо обесправљени на све начине од стране власти, па сам одлучио да постанем Индијанац, сматрајући да ћу као припадник те мањине лакше да остварим своја права. Члан Удружења Индијанаца може да постане свако ко је осетио бич бирократије на својим леђима, кога је обесправила општинска, судска или пореска власт. А таквих је српских Индијанаца много - каже Љупче.


http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=23271



#
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима