Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Indijanci iz Aleksinca tužili Srbiju

rss

14.12.2007. Branko Janačković

Indijanci iz Aleksinca tužili Srbiju
Poglavica Ljupče: Obespravljeni smo

Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu prihvatio je tužbu koju je Udruženje Indijanaca Srbije podnelo protiv države Srbije - potvrđuje za „Blic“ Ljupče Pavlović (47), radnik iz Aleksinca i predsednik Udruženja Indijanaca Srbije. Pavlović smatra da su aleksinačkim Indijancima ugrožena ljudska prava jer je „Elektrodistribucija“ u prostorijama u kojima je sedište Udruženja, u Mišićevoj ulici 14 u Aleksincu, još u aprilu isključila struju, iako nemaju nikakva dugovanja, a osim toga, prilikom osnivanja asocijacije, dva puta su morali da plate taksu za registraciju.

- U više navrata nacionalna manjina Indijanaca pokušala je da ostvari svoja prava po ustavu ove zemlje. Počelo je sa plaćanjem takse za registraciju Udruženja Indijanaca. Dva puta je plaćena taksa. Nastavilo se tako što je u sedištu Udruženja isključena struja bez sudskog naloga, bez pravosnažne sudske odluke i bez toga da je neko obavestio ovlašćeno lice Udruženja o namerama. Najvažnije je da Udruženje nema dugovanja na ime utrošene električne energije. Podneli smo krivične prijave Opštinskom tužilaštvu u Aleksincu, koje su odbačene, pa smo bili prinuđeni da podnesemo tužbu i Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu, koji je na osnovu istih dokaza prihvatio tužbu u celosti - objašnjava „poglavica“ Ljupče pokazujući dopis drugog odeljenja Evropskog suda za ljudska prava.

U aleksinačkoj „Elektrodistribuciji“ kažu da se na pomenutoj adresi nijedno brojilo ne vodi na Udruženje Indijanaca već na fizičko lice - Tihomira Pavlovića, koji duguje 520.000 dinara, te da je akcija isključenja struje bila najavljena u lokalnim medijima, ali i pismenim putem, tri dana pre seče.

- Nemamo nikakav ugovor sa Udruženjem Indijanaca, niti su oni evidentirani kao naši korisnici. Brojilo se na toj adresi vodi na Tihomira Pavlovića čiji su naslednici dužni da preuzmu dug - kazao je za „Blic“ direktor aleksinačkog pogona „Elektrodistribucije“ Dragoslav Pavlović.

A Ljupče Pavlović odgovara da je upravo zbog ovakvih situacija osnovao Udruženje Indijanaca - zbog nemogućnosti da pred birokratijom na legalan način ostvari svoja prava.

- Brojilo se vodi na treće lice, a distribucija me je tužila za dug koji nije moj i za koji uz to postoji dokaz da je plaćen. Na sud me nisu ni pozvali da pokažem dokaze, pravdajući se da postoje „verodostojni dokazi“. Budući da to u Aleksincu nisam mogao da dokažem, dokazaću u Strazburu kao Indijanac - kaže Ljupče Pavlović. Udruženje je registrovano prošle godine u Aleksincu i do sada mu je, prema njegovim rečima, pristupilo oko 350 članova od Subotice do Vranja i Pirota, koji dele istu ideju i osećaju se obespravljeno - kao Indijanci.

Prvi srpski Indijanac

Ljupče Pavlović se prvi put izjasnio kao Indijanac prilikom poslednjeg popisa stanovništva 2002. godine, nakon čega je prošle godine registrovao Udruženje.

- Udruženje Indijanaca je moj način da iskažem bunt zbog svega što mi se događalo poslednjih godina sa poreskim i sudskim organima. Živimo kao u rezervatu već godinama i ja i moja porodica smo obespravljeni na sve načine od strane vlasti, pa sam odlučio da postanem Indijanac, smatrajući da ću kao pripadnik te manjine lakše da ostvarim svoja prava. Član Udruženja Indijanaca može da postane svako ko je osetio bič birokratije na svojim leđima, koga je obespravila opštinska, sudska ili poreska vlast. A takvih je srpskih Indijanaca mnogo - kaže Ljupče.


http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=23271



#
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima