Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Влашка планина

rss

09.12.2014. Планинарски клуб Железничар

Минулог викенда чланови Планинарског клуба ЖЕЛЕЗНИЧАР из Алексинца су организовали одлазак до манастира Поганово и одатле успон на Влашку планину.

Влашка планина

Влашка планина се налази у Источној Србији, у пограничном појасу према Бугарској, недалеко од Пирота и спада у групу Карпатскобалканских планина издигнутих у новијој геолошкој историји.

Пре почетка успона планинари су посетили манастир Поганово, да би након тога кренули на успон са источне стране, стазом која је до сада релативно мало коришћена од стране планинара, али зато врло атрактивна. У средњем делу стазе планинари су се кретали шумским путем а до самог врха, опет планинарском стазом са „јаким” успоном. Природни биљни покривач је такође био врло занимљив, у доњем делу стаза је пролазила кроз мешовиту и сиромашну листопадну шуму а у горњем делу доминирала је буква прошарана стаблима јавора. Највиши делови планине покривени су планинским пашњацима, суватима. Након четворочасовног успона планинари су стигли до врха, који је познат под називом Паница и налази се на 1443 мнв.

Са врха планине пружао се диван поглед на подножје планине и на планине Руј и Стол које су доминирале у окружењу .

Спуштање са планине је одрађено истом стазом, мало измењеном у доњем делу. Након повратка, планинари су опет посетили манастир Поганово, да би затим у Пироту наставили дружење са планинарима из поменутог града.

У овој планинарској акцији, поред чланова Планинарског клуба ЖЕЛЕЗНИЧАР из Алексинца учествовали су и планинари из Сокобање и Власотинца. Током успона савладана је висинска разлика од 892 м, а дужина стазе је била 18 км.


# планинари Железничар (план. др.)
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима