Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У Алексинцу формиран нови клуб за борилачке спортове

rss

23.07.2018.

Од недавно, на спортској мапи Алексинца налази се још један спортски клуб. Реч је о ММА клубу који је регистрован под називом ''Доку''. ММА је, иначе, скраћеница за енглеске речи Mixed Martial Arts што у преводу значи мешовите борилачке вештине.

У Алексинцу формиран нови клуб за борилачке спортове

ММА обухвата три олимпијска спорта (бокс, рвање и џудо) као и два неолимпијска (бразилску џиу-џицу и тајландски бокс). Овим спортом се могу бавити сви, без обзира на године и пол, и он се, супротно општем мишљењу, може тренирати и рекреативно, без учествовања на такмичењима. С друге стране, они који изразе жељу могу учествовати, не само на ММА, већ и на такмичењима у Grapplingu, бразилској џиу-џици без кимона, тајландском боксу и боксу.

Тренинзи се, за сада, одржавају два пута седмично, а планирано је да од септембра број тренинга буде повећан на три пута.

Почетнике у овом спорту тренира Саша Стаменковић, тренер са вишегодишњим искуством на територији Србије и у иностранству. Према његовим речима, а на питање да ли се ради о спорту који је бруталнији од осталих борилачких спортова, Стаменковић каже:

"Ово је спорт као и сваки други борилачки спорт и њиме се баве људи свих професија и свих узраста. У Загребу сам водио више клубова и међу члановима имао професионалне борце, прваке ММА лиге, али и жену - судију трговинског суда, адвоката, неурохирурга... Све зависи од тога колико далеко жели да иде особа која се бави овим спортом и, наравно, од моје процене да ли је неко спреман за такву врсту такмичења. Иначе, спорт је веома комплексан јер садржи технике из пет борилачких спортова и вештина и потребне су године преданог рада да би се све то савладало."

"ММА је веома физички захтеван али то има и своју добру страну јер се килограми и калорије губе у невероватним количинама. То су препознали и женски чланови клуба који тренинге посећују једнако као и чланови такозваног јачег пола. Поред рада на лепом изгледу, жене уче и једну ефикасну одбрамбену вештину. Тренинзи се, захваљујући ОТИС-у и директору, Милени Максимовић, одржавају у новоотвореним просторијама за борилачке вештине ''Таш'', и ја сам, као тренер захвалан што имам прилику да са својим члановима тренирам у овако добро опремљеном простору."

Неупућени, при помену ММА, обично помисле да овај спорт није безбедан за тренирање и да лако може доћи до повреда. Међутим, тренизи се одвијају по строгим правилима и сталним надзором тренера уз коришћење разних заштитника за тело, када је то неопходно. Уз Сашу Стаменковића су и два помоћна тренера, Дејан Петровић (тајландски бокс и бокс) и Бата Младеновић (бокс) и сва тројица брину о безбедности спортиста током тренинга.

Како се могло чути, политика клуба је да овај спорт могу тренирати само особе које се понашају као прави спортисти, негујући спортски дух, не само у сали већ и ван сале: на улици, у школи... Било каква примена и демонстрација ових вештина ван сале за тренирање је неприхватљива и резултира моменталним искључењем из клуба.


# бокс борилачки спортови Саша Стаменковић ММА Дејан Петровић Бата Младеновић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима