Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U Aleksincu formiran novi klub za borilačke sportove

rss

23.07.2018.

Od nedavno, na sportskoj mapi Aleksinca nalazi se još jedan sportski klub. Reč je o MMA klubu koji je registrovan pod nazivom ''Doku''. MMA je, inače, skraćenica za engleske reči Mixed Martial Arts što u prevodu znači mešovite borilačke veštine.

U Aleksincu formiran novi klub za borilačke sportove

MMA obuhvata tri olimpijska sporta (boks, rvanje i džudo) kao i dva neolimpijska (brazilsku džiu-džicu i tajlandski boks). Ovim sportom se mogu baviti svi, bez obzira na godine i pol, i on se, suprotno opštem mišljenju, može trenirati i rekreativno, bez učestvovanja na takmičenjima. S druge strane, oni koji izraze želju mogu učestvovati, ne samo na MMA, već i na takmičenjima u Grapplingu, brazilskoj džiu-džici bez kimona, tajlandskom boksu i boksu.

Treninzi se, za sada, održavaju dva puta sedmično, a planirano je da od septembra broj treninga bude povećan na tri puta.

Početnike u ovom sportu trenira Saša Stamenković, trener sa višegodišnjim iskustvom na teritoriji Srbije i u inostranstvu. Prema njegovim rečima, a na pitanje da li se radi o sportu koji je brutalniji od ostalih borilačkih sportova, Stamenković kaže:

"Ovo je sport kao i svaki drugi borilački sport i njime se bave ljudi svih profesija i svih uzrasta. U Zagrebu sam vodio više klubova i među članovima imao profesionalne borce, prvake MMA lige, ali i ženu - sudiju trgovinskog suda, advokata, neurohirurga... Sve zavisi od toga koliko daleko želi da ide osoba koja se bavi ovim sportom i, naravno, od moje procene da li je neko spreman za takvu vrstu takmičenja. Inače, sport je veoma kompleksan jer sadrži tehnike iz pet borilačkih sportova i veština i potrebne su godine predanog rada da bi se sve to savladalo."

"MMA je veoma fizički zahtevan ali to ima i svoju dobru stranu jer se kilogrami i kalorije gube u neverovatnim količinama. To su prepoznali i ženski članovi kluba koji treninge posećuju jednako kao i članovi takozvanog jačeg pola. Pored rada na lepom izgledu, žene uče i jednu efikasnu odbrambenu veštinu. Treninzi se, zahvaljujući OTIS-u i direktoru, Mileni Maksimović, održavaju u novootvorenim prostorijama za borilačke veštine ''Taš'', i ja sam, kao trener zahvalan što imam priliku da sa svojim članovima treniram u ovako dobro opremljenom prostoru."

Neupućeni, pri pomenu MMA, obično pomisle da ovaj sport nije bezbedan za treniranje i da lako može doći do povreda. Međutim, trenizi se odvijaju po strogim pravilima i stalnim nadzorom trenera uz korišćenje raznih zaštitnika za telo, kada je to neophodno. Uz Sašu Stamenkovića su i dva pomoćna trenera, Dejan Petrović (tajlandski boks i boks) i Bata Mladenović (boks) i sva trojica brinu o bezbednosti sportista tokom treninga.

Kako se moglo čuti, politika kluba je da ovaj sport mogu trenirati samo osobe koje se ponašaju kao pravi sportisti, negujući sportski duh, ne samo u sali već i van sale: na ulici, u školi... Bilo kakva primena i demonstracija ovih veština van sale za treniranje je neprihvatljiva i rezultira momentalnim isključenjem iz kluba.


# boks borilački sportovi Saša Stamenković MMA Dejan Petrović Bata Mladenović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima