Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Шта се крије иза најављених кривичних пријава за намештање у Кошаркашкој лиги Србије?

rss

17.04.2021. Данас

Незадовољство и велико разочарење због начина на који су испали из Кошаркашке лиге Србије, алармирали су и челнике лиге који су кривичним пријавама за, још увек, непознате починиоце, реаговали након тврдњи Напретка из Алексинца да ће од наредне сезоне играти у нижем рангу услед нечасних радњи неколико клубова у последњих пар кола.

Фото: архива

Леон Делеон, директор КЛС, најавио је да ће пријаве бити поднете због „чудних“ резултата у домаћем првенству у последњих неколико кола.

– Размотрили смо ситуацију око неколико изненађујућих, чудних резултата у последњим колима и одлучено је да надлежна лица КЛС поднесу кривичну пријаву против, засад непознатих починилаца-  поручио је Делеон. Он није открио које су утакмице у питању, нити ко су актери, а санкција би могла да буде и избацивање у нижи ранг.

Нови Пазар се најчешће спомиње као клуб који је највише допринео режији у којој је Дунав у претпоследњем колу, преокретом у последњој четвртини и тријумфом у продужетку (103:107) у граду крај Јошанице, дошао у позицију да у Старим Бановцима, у последњем колу, у директном дуелу са Напретком, избори опстанак, а клуб из Алексинца пошаље у нижи ранг.

Да којим случајем пандемија прошле године није условила прекид сезоне, односно проширење Кошаркашке лиге Србије за такмичарску 2020/21 можда би приче или тврдње о намештеним утакмицама постале давна прошлост.

Према сазнањима Данаса, ОКК Београд се тада пожалио челницима КЛС-а на исход и начин на који је одиграна утакмица такође између Новог Пазара и Дунава, пошто је тријумфом у гостима тим из Старих Бановаца обезбедио опстанак у последњем колу што би, да није дошло до накнадног проширења лиге, директно утицало на то да поред Војводине и Београђани испадну у нижи ранг.

Годину дана касније, исти протагонисти у фокусу су потенцијалног скандала и не само они, већ и Динамик, краљевачка Слога, ваљевски Металац…. Слога, Металац и Дунав су алексиначком Напретку били директни конкуренти за опстанак.

На три кола пре краја, Напредак је био у најповољнијем положају у односу на конкуренцију и управо у том интервалу, сматрају у том клубу, дошло је до чудних исхода утакмица директних такмаца што је довело до њиховог испадања.

Металац је имао и више утакмица за одигравање, на два кола до краја, због претходних проблема са инфицираним корона вирусом, самим тим и бољи увид у то колико му је победа било потребно за опстанак (из лиге су испадала последња два клуба).

Клуб који од ове сезоне води Јован Теодосић, рођени брат Милоша Теодосића, у априлу, одлучујућем месецу, одиграо је три меча, док је Напредак по календару имао две утакмице. На крају су Слога, Дунав и Напредак имали скор 11-19, Металац 12-18, а Алексинчани су испали због лошијег међусобног скора.

Поменути меч који би могао да буде под посебном „експертизом“ одиграо се 4. априла у Новом Пазару.

Пред последње коло, у којем је Напредак гостовао у Старим Бановцима, Дунаву је била неопходна победа у Новом Пазару како би дошао у позицију да у наредном колу у директном дуелу са екипом из Алексинца, одлучује о томе ко ће од њих испасти у нижи ранг (на том мечу гости постигли 17 тројки и изгубили).

Алексинчани сумњају да је Нови Пазар свесно против Дунава извео ослабљени састав, без двојице америчких, уједно и најбољих играча, а посебно су кивни јер није наступио Доналд Патрик, њихов најбољи стрелац.

Према сазнањима Данаса, менаџер који заступа америчке играче у Напретку штити интересе и њихових земљака у Новом Пазару.

Иако је већ имао написмени договор са Широким по којем је већ у понедељак 5. априла требало да тамо отпутује, Доналд Патрик је био вољан да наступи против Дунава, међутим у клубу су остали доследни пређашњој одлуци да шансу укажу младим играчима.

– Ми ћемо покренути тужбу против оних који су нас неосновано оптужили да смо наместили утакмицу. Ми смо после утакмице са Динамиком, за то постоје видео записи, рекли да ћемо до краја сезоне шансу указати нашим младим играчима, јер смо после тог меча изгубили све шансе да будемо трећи. Није фер и према нашим момцима да се оптужују за нешто што нису урадили. Што се тиче меча са Дунавом, Доналд Патрик није могао да наступи јер се дан пре меча био договорио са Широким да каријеру настави у Широком Бријегу. Симон Картер је пак био болестан, зашта имамо уредну медицинску документацију, тако да ни он није могао да игра. Како можете да наместите да меч оде у продужетак? Да је Енис Ђуловић ухватио ту једну лопту пред крај утакмице продужетка не би ни било. Нека ми неко објасни како свом играчу можете да наредите да промаши отворен шут за три поена? – навео је Џемил Имамовић, директор Новог Пазара.

Новопазарци су и без водећих играча, на осам минута пред крај водили са 16 разлике (81:65). У Напретку тврде да су се тад издешавале чудне ствари и да су гости на прелак начин „изборили“ продужетак, а касније дошли и до победе (103:107).

– Искрено, када су се појавиле овакве оптужбе, нисмо хтели да реагујемо, не желећи да нарушавамо интегритет Кошаркашке лиге Србије. На одржаном Председништву лиге рекли смо шта смо имали и спремни смо да сарађујемо са надлежним органима јер немамо шта да кријемо. Ми сигурно нећемо бежати од истраге – јасан је Имамовић.

На поменутом Председништву Кошаркашке лиге Србије, одржаном 14. априла, Напредак је тражио да се коначан распоред клубова на табели утврди након обављених истражних радњи и коначних одлука да ли је било намештања и на који начин би евентуални починиоци били кажњени.

Њихов захтев није уважен, црта је подвучена након последњег кола и у нижи ранг су отишли Напредак и Пирот.

Такође, дописе лиги у којима се тражи да се све до танчина испита послали су, осим клуба из Алексинца, земунска Младост, Пирот и ОКК Београд, а подршку су добили, између осталог, и од Црвене звезде.

Сваком клубу од државе 5,5 милиона динара

По свему судећи из државе је добијена сагласност да се све до танчина испита, између осталог и зато што је почетком јануара сваком кошаркашком клубу и то не само учеснику КЛС-а, већ и регионалне АБА лиге, донирала по 5,5 милиона динара. Ако се у обзир узме да је минимални буџет клуба у Кошаркашкој лиги Србије 13 милиона динара и да је сваки учесник дужан пред почетак сезоне да на име депозита има та средства, онда је јасно да испадање итекако и кошта, односно да је евентуално намештање проузроковало и финансијску штету

И Даниловић подржао истрагу?

О свему што се догађало у последњих пар кола Кошаркашке лиге Србије упознат је и Предраг Даниловић, председник Кошаркашког савеза Србије. Иако је КЛС посебно правно лице, сарадња са кровном организацијом постоји, а доказ томе јесте и чињеница да су поменута новчана средства клубовима управо уплаћена преко КСС-а. Даниловић је, незванично сазнајемо, дао максималну подршку да се све потенцијално нечасне радње испитају, отуд вероватно и кривичне пријаве из КЛС-а.

Извор


# кошарка Напредак КК Кошаркашка лига Србије
@KKNapredakAl @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима