Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Šta se krije iza najavljenih krivičnih prijava za nameštanje u Košarkaškoj ligi Srbije?

rss

17.04.2021. Danas

Nezadovoljstvo i veliko razočarenje zbog načina na koji su ispali iz Košarkaške lige Srbije, alarmirali su i čelnike lige koji su krivičnim prijavama za, još uvek, nepoznate počinioce, reagovali nakon tvrdnji Napretka iz Aleksinca da će od naredne sezone igrati u nižem rangu usled nečasnih radnji nekoliko klubova u poslednjih par kola.

Foto: arhiva

Leon Deleon, direktor KLS, najavio je da će prijave biti podnete zbog „čudnih“ rezultata u domaćem prvenstvu u poslednjih nekoliko kola.

– Razmotrili smo situaciju oko nekoliko iznenađujućih, čudnih rezultata u poslednjim kolima i odlučeno je da nadležna lica KLS podnesu krivičnu prijavu protiv, zasad nepoznatih počinilaca-  poručio je Deleon. On nije otkrio koje su utakmice u pitanju, niti ko su akteri, a sankcija bi mogla da bude i izbacivanje u niži rang.

Novi Pazar se najčešće spominje kao klub koji je najviše doprineo režiji u kojoj je Dunav u pretposlednjem kolu, preokretom u poslednjoj četvrtini i trijumfom u produžetku (103:107) u gradu kraj Jošanice, došao u poziciju da u Starim Banovcima, u poslednjem kolu, u direktnom duelu sa Napretkom, izbori opstanak, a klub iz Aleksinca pošalje u niži rang.

Da kojim slučajem pandemija prošle godine nije uslovila prekid sezone, odnosno proširenje Košarkaške lige Srbije za takmičarsku 2020/21 možda bi priče ili tvrdnje o nameštenim utakmicama postale davna prošlost.

Prema saznanjima Danasa, OKK Beograd se tada požalio čelnicima KLS-a na ishod i način na koji je odigrana utakmica takođe između Novog Pazara i Dunava, pošto je trijumfom u gostima tim iz Starih Banovaca obezbedio opstanak u poslednjem kolu što bi, da nije došlo do naknadnog proširenja lige, direktno uticalo na to da pored Vojvodine i Beograđani ispadnu u niži rang.

Godinu dana kasnije, isti protagonisti u fokusu su potencijalnog skandala i ne samo oni, već i Dinamik, kraljevačka Sloga, valjevski Metalac…. Sloga, Metalac i Dunav su aleksinačkom Napretku bili direktni konkurenti za opstanak.

Na tri kola pre kraja, Napredak je bio u najpovoljnijem položaju u odnosu na konkurenciju i upravo u tom intervalu, smatraju u tom klubu, došlo je do čudnih ishoda utakmica direktnih takmaca što je dovelo do njihovog ispadanja.

Metalac je imao i više utakmica za odigravanje, na dva kola do kraja, zbog prethodnih problema sa inficiranim korona virusom, samim tim i bolji uvid u to koliko mu je pobeda bilo potrebno za opstanak (iz lige su ispadala poslednja dva kluba).

Klub koji od ove sezone vodi Jovan Teodosić, rođeni brat Miloša Teodosića, u aprilu, odlučujućem mesecu, odigrao je tri meča, dok je Napredak po kalendaru imao dve utakmice. Na kraju su Sloga, Dunav i Napredak imali skor 11-19, Metalac 12-18, a Aleksinčani su ispali zbog lošijeg međusobnog skora.

Pomenuti meč koji bi mogao da bude pod posebnom „ekspertizom“ odigrao se 4. aprila u Novom Pazaru.

Pred poslednje kolo, u kojem je Napredak gostovao u Starim Banovcima, Dunavu je bila neophodna pobeda u Novom Pazaru kako bi došao u poziciju da u narednom kolu u direktnom duelu sa ekipom iz Aleksinca, odlučuje o tome ko će od njih ispasti u niži rang (na tom meču gosti postigli 17 trojki i izgubili).

Aleksinčani sumnjaju da je Novi Pazar svesno protiv Dunava izveo oslabljeni sastav, bez dvojice američkih, ujedno i najboljih igrača, a posebno su kivni jer nije nastupio Donald Patrik, njihov najbolji strelac.

Prema saznanjima Danasa, menadžer koji zastupa američke igrače u Napretku štiti interese i njihovih zemljaka u Novom Pazaru.

Iako je već imao napismeni dogovor sa Širokim po kojem je već u ponedeljak 5. aprila trebalo da tamo otputuje, Donald Patrik je bio voljan da nastupi protiv Dunava, međutim u klubu su ostali dosledni pređašnjoj odluci da šansu ukažu mladim igračima.

– Mi ćemo pokrenuti tužbu protiv onih koji su nas neosnovano optužili da smo namestili utakmicu. Mi smo posle utakmice sa Dinamikom, za to postoje video zapisi, rekli da ćemo do kraja sezone šansu ukazati našim mladim igračima, jer smo posle tog meča izgubili sve šanse da budemo treći. Nije fer i prema našim momcima da se optužuju za nešto što nisu uradili. Što se tiče meča sa Dunavom, Donald Patrik nije mogao da nastupi jer se dan pre meča bio dogovorio sa Širokim da karijeru nastavi u Širokom Brijegu. Simon Karter je pak bio bolestan, zašta imamo urednu medicinsku dokumentaciju, tako da ni on nije mogao da igra. Kako možete da namestite da meč ode u produžetak? Da je Enis Đulović uhvatio tu jednu loptu pred kraj utakmice produžetka ne bi ni bilo. Neka mi neko objasni kako svom igraču možete da naredite da promaši otvoren šut za tri poena? – naveo je Džemil Imamović, direktor Novog Pazara.

Novopazarci su i bez vodećih igrača, na osam minuta pred kraj vodili sa 16 razlike (81:65). U Napretku tvrde da su se tad izdešavale čudne stvari i da su gosti na prelak način „izborili“ produžetak, a kasnije došli i do pobede (103:107).

– Iskreno, kada su se pojavile ovakve optužbe, nismo hteli da reagujemo, ne želeći da narušavamo integritet Košarkaške lige Srbije. Na održanom Predsedništvu lige rekli smo šta smo imali i spremni smo da sarađujemo sa nadležnim organima jer nemamo šta da krijemo. Mi sigurno nećemo bežati od istrage – jasan je Imamović.

Na pomenutom Predsedništvu Košarkaške lige Srbije, održanom 14. aprila, Napredak je tražio da se konačan raspored klubova na tabeli utvrdi nakon obavljenih istražnih radnji i konačnih odluka da li je bilo nameštanja i na koji način bi eventualni počinioci bili kažnjeni.

Njihov zahtev nije uvažen, crta je podvučena nakon poslednjeg kola i u niži rang su otišli Napredak i Pirot.

Takođe, dopise ligi u kojima se traži da se sve do tančina ispita poslali su, osim kluba iz Aleksinca, zemunska Mladost, Pirot i OKK Beograd, a podršku su dobili, između ostalog, i od Crvene zvezde.

Svakom klubu od države 5,5 miliona dinara

Po svemu sudeći iz države je dobijena saglasnost da se sve do tančina ispita, između ostalog i zato što je početkom januara svakom košarkaškom klubu i to ne samo učesniku KLS-a, već i regionalne ABA lige, donirala po 5,5 miliona dinara. Ako se u obzir uzme da je minimalni budžet kluba u Košarkaškoj ligi Srbije 13 miliona dinara i da je svaki učesnik dužan pred početak sezone da na ime depozita ima ta sredstva, onda je jasno da ispadanje itekako i košta, odnosno da je eventualno nameštanje prouzrokovalo i finansijsku štetu

I Danilović podržao istragu?

O svemu što se događalo u poslednjih par kola Košarkaške lige Srbije upoznat je i Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije. Iako je KLS posebno pravno lice, saradnja sa krovnom organizacijom postoji, a dokaz tome jeste i činjenica da su pomenuta novčana sredstva klubovima upravo uplaćena preko KSS-a. Danilović je, nezvanično saznajemo, dao maksimalnu podršku da se sve potencijalno nečasne radnje ispitaju, otud verovatno i krivične prijave iz KLS-a.

Izvor


# košarka Napredak KK Košarkaška liga Srbije
@KKNapredakAl @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima