Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Српски параглајдисти оборили рекорд на Хималајима

rss

25.03.2013. С. БАБОВИЋ

Српски параглајдисти изнад Хималаја оборили рекорд.

Петар и Владимир достигли 4.500 метара висине

Српски параглајдисти оборили рекорд на Хималајима

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:425897-Srpski-paraglajdisti-oborili-rekord-na-Himalajima

Петар и Владимир достигли 4.500 метара висине

ДВОЈАЦ српских пилота оборио је изнад Хималаја национални рекорд у висини достигнутој параглајдером. Београђанин Петар Лончар (27) и Крушевљанин Владимир Бачанин (28) успели су да се вину у параглајдерима до 4.500 метара надморске висине! Из далеког Непала за „Новости“ сумирају прве утиске.

- И за нас, искусне пилоте, цео подухват није био лак - прича Владимир Бачанин, који од прошлог децембра тренира на Хималајима. - Први разлог је што наше летелице не користе никакву врсту мотора, већ само природна ваздушна струјања (термички стубови, односно лифтови, који зависе од многих фактора, као што су ветар, сунце, температура, притисак, структура терена), а други - што се преко 3.600 метара надморске висине далеко теже дише.

Ни пут до тачке полетања (Карсон) није био једноставан. Петар Лончар, први српски акробатски пилот, тренутно на 10. месту листе Свестског купа у акробатском летењу сведочи да је изазов био двојак: с једне стране хтели су да оборе висински рекорд, а с друге да лете изнад 5.000 метара без кисеоника. Иако им ова друга намера није успела због временских прилика, први циљ је постигнут: оборен је рекорд од 4.200 метара, који је држао Немања Марунић на Романији у РС.

- Наш план је био да се превеземо испод обронка Хималаја и одатле испешачимо до 3.200 метара надморске висине, ту преноћимо и полетимо ујутро - каже Лончар. - Требало је да у једном дану испешачимо висинску разлику од 1.800 метара, са опремом од 30 килограма. Међутим, променили смо план и полетели са локалног летилишта изнад места Покхар. Ту је такође висина од 3.200 метара. Преноћили смо на минус 20 и ујутро кренули да остварујемо наш циљ.

На летилишту су поред два српска пилота са сличним циљем били Французи, Пољаци, Енглези, Руси, Американци... После двадесетак минута сви су одустали осим Петра и Владимира.

- Све време држали смо се заједно и помагали се - препричава нам Бачанин. - Испод нас гледали смо оштре стене и литице, гребен који води до неосвајаног врха Мачапучаре од 7.000 метара, за који локално становништво верује да је дом богова. Прешли смо кањоне и гребене и „пробили“ базу облака изнад 4.500 метара, напокон одустали од 5.000 метара. Концентрација нам је опадала због недостатка кисеоника, промрзлина на рукама и лицу. Због великих турбуленција, једва смо успевали да куполе параглајдера држимо отвореним.


# параглајдинг
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима