Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Два Србина и Бугарка у нападу на Хималаје

rss

19.03.2013. Душан Арсевић

Од нашег специјалног дописника Душана Арсевића са подножија Хималаја

Два Србина и Бугарка у нападу на Хималаје

Данас око 10 часова по локалном непалском времену, мала али одабрана екипа у саставу Гери, Влајко и Пера (Петар Лончар), кренули су у несвакидашњи поход на хималајско село Коршон, које се налази на гребену Анапурне на висини од 3200м.

План је да полете са локалног полетишта Саранкот, изнад Покхаре, и да уз велику висину, прелете две долине и "накаче" се на гребен, који је од старта удаљен око 20-ак км, на којем би могли достићи висину од 3200м. У селу Коршон се планира ноћење, а затим, ујутру полетање и потенцијално обарање српског висинског рекорда. План је да попну више од 5000м, и да се затим "на финесу" врате до полазишта. Уколико не успеју у првобитној намери да попну и слете на 3200м, очекује их "добро" пешачење са опремом од неколико часова, и савладавање висинске разлике од 1800м (е зато ја не идем :) ).

Овај покушај се може сврстати у опасније, јер је сам терен у Хималајима изузетно неприступачан, без покривености са сигналом мобилних телефонија, и без много избора за слетање. Гребен на којем се налази њихово потенцијално слетиште и сутрашње полетиште, је повезан са врхом Фисх таил (Fish tail), који излази на висине од преко 8000м. Тај врх до сада нико није освојио, али је било покушаја који су се завршавали трагично. После тога, пењање и прелетање врха Анапурне је забрањено, јер се у локалном становништву верује да је он дом Богова и да тај мир нико не сме реметити. Наши момци знају за "правила" и неће им се супродстављати, па ће летети на само "дозвољеним" висинама.

За то време, остајем у Покхари (Pokhari) да "правим паре", негујем свој стомак и чекам да се екипа јави са прве могуће локације.

Прве вести о њима, очекујем или данас поподне из подножја уколико не успеју да попну и слете на 3200, или сутра поподне када цела мисија буде успешно реализована.

Пожелите им срећна слетања и полетања, и поделите мало моје бриге.

Србија (и мало Бугарске) до Хималаја
Срећно јунаци!!!

Дутко
Душан Арсевић


# параглајдинг
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима